Arašidovo maslo

Prehranjevalni režim, s katerim hujšamo, a siti!

T.D.
26. 1. 2019, 14.00
Deli članek:

Dieta z okusnim arašidovim namazom slovi po visokem deležu mononenasičenih maščob ter še večjem deležu vlaknin, zaradi česar občutek sitosti po obroku kar traja in traja.

Dreamstime
Arašidovo maslo sicer vsebuje veliko kalorij, zato je zelo pomembno, da nadzorujete porcije.

Pri tej dieti 35 odstotkov vseh zaužitih kalorij prihaja iz zdravih, mononenasičenih maščob. Znanstveni dokazi kažejo, da je nadomestitev nasičenih maščob z mononenasičenimi maščobami, ki jih najdemo predvsem v olivnem in repičnem olju ter v oreščkih, izjemnega pomena za vzdrževanje zdravja srca in ožilja, pa tudi za hujšanje. Tako namreč v telesu zdravimo vnetne procese, ki povzročajo številne kronične bolezni in kopičenje kilogramov. V tej dieti večino mononenasičenih maščob zaužijemo z arašidovim maslom, lahko pa, kajpak, uživamo tudi druge oreščke, zdrave maščobe so še v avokadu ter repičnem in olivnem olju. Približno polovico dnevnih kalorij zaužijemo z ogljikovimi hidrati, ki so v žitih, zelenjavi, sadju in stročnicah. Jedilnik naj vsebuje tudi tri porcije sadja, devet porcij zelenjave ter dve porciji živil, bogatih s kalcijem, med katera štejemo manj mastne mlečne izdelke in s kalcijem obogaten pomarančni sok.

Prednosti in slabosti diete

Znanstveni dokazi kažejo, da je dieta nadvse učinkovita, če kalorije nadzorujemo in če se potrudimo uživati raznoliko hrano, če nam uspe nadzorovati porcije in uživamo priljubljene jedi. Velja pa se držati naslednjega opozorila: čeprav priporočene maščobe skrbijo za zdravje vašega srca in nadomeščajo nasičene maščobe, ne moremo govoriti o prehranskem programu za vse življenje. Zadostuje 28-dnevno hujšanje.

Bo treba spremeniti življenjski slog?

Dieta svetuje 45 minut telesne aktivnosti na dan, kar pa še zdaleč ne pomeni napornega treninga za maraton. Dovolj je, če telesno dejavnost razporedite čez dan, na malo hitre hoje tu in na malce sankanja ali kepanja tam. Ker mišice porabijo več kalorij kot maščobe, je poudarek na vajah, ki hkrati utrjujejo mišice in topijo maščobne obloge.