ZA ENERGIJO IN POMIRITEV

Stop tesnobi, stresu, depresiji s pomočjo šestih adaptogenih zelišč

Zoran Franc
21. 1. 2019, 21.10
Posodobljeno: 21. 1. 2019, 21.14
Deli članek:

Zelišča, kot sta ingver in baldrijan, so odlična pomoč v času večjih psiholoških obremenitev in povečanega miselnega napora. A z njimi previdno, če uživate določena zdravila.

Dreamstime
Ašvagando uporabljamo pri težavah s ščitnico, pri anksioznosti, depresiji, težavah s koncentracijo, spominom …

Tokrat bomo govorili o adaptogenih rastlinah. Gre za rastline, ki znajo znižati, kar je previsoko, in zvišati, kar je prenizko. Uravnovešajo neuravnovešeno. Imenovali bi jih lahko naravni čudež, saj nekatere izmed njih rastejo tudi v ekstremnih naravnih razmerah.  

Kdo lahko uživa adaptogene rastline?

Adaptogene rastline lahko uživamo vsi, če smo razmeroma zdravi in ne prejemamo kakršnekoli terapije zoper kronična in druga bolezenska stanja. Ljudje z resnejšimi in kroničnimi obolenji naj se pred uporabo posvetujejo z zdravnikom. Kombinacija zdravil in zelišč ima lahko v določenih primerih premočno delovanje, lahko pa se delovanje celo izniči.

Rešitev za vsako težavo

Adaptogene rastline lahko uživate kontinuirano v času psihične napetosti, najbolje zjutraj in zvečer. Če je pred vami hujše stresno obdobje ali obdobje večjih miselnih naporov, povečajte količino. Uživajo jih lahko ljudje vseh starostnih skupin, izogibajo naj se jim le nosečnice in doječe matere. Če se zelišča primerno uživajo, je lahko njihovo delovanje celo boljše od nekaterih antidepresivov in pomagajo, da lažje prebrodimo stres. Navdajo nas z občutkom miru in večjega nadzora v določenih situacijah.

Dreamstime
Šisandra je nepogrešljiva pri zdravljenju pljučnih in ledvičnih obolenj, za izkašljevanje prekomerne sluzi, blaženje pretiranega znojenja ter pri zdravljenju spolovil.

Baldrijan

Baldrijan so uporabljali že starogrški in rimski zdravniki. Z njim so zdravili predvsem prebavne motnje, krepili menstruacije in odvajali vodo. Pomirjevalne učinke so odkrili šele v 18. stoletju. Danes ga poznamo kot odlično sredstvo proti nespečnosti. Deluje blago pomirjujoče proti razburjenosti, pri živčno pogojenih bolečinah v želodcu in črevesju ter pri težavah v menopavzi. Ponudimo ga tudi otrokom, ki jih mučijo težave s koncentracijo in nemirnostjo. Njegova uporaba ni primerna med nosečnostjo in dojenjem. Prav tako lahko poveča učinke uspaval in zdravil, ki uravnavajo razpoloženje.

Ingver

Korejski ingver stimulira organizem in povečuje fizično vzdržljivost, zaradi česar ga pogosto uživajo športniki in ljudje, ki opravljajo težja fizična dela. Pomaga pri infekcijah, nedavno opravljene raziskave pa kažejo, da ohranja zdravje srca in ožilja. Že od pradavnine ingver uporabljajo tudi kot afrodiziak. Vseeno pa naj se pred njegovo uporabo z zdravnikom ali farmacevtom posvetujejo tisti, ki prejemajo zdravila zoper kardiovaskularna obolenja, depresijo, povišan krvni tlak in redčenje krvi.

Ašvaganda

Ašvaganda je poznana tudi pod imenom indijski ginseng ali zimska češnja in se uvršča med eno izmed najpomembnejših ajurvedskih zelišč. Je kot tonik za naše telo, saj ga krepi v celoti. Pri nas jo pogosto uporabljamo pri težavah s ščitnico, anksioznostjo, depresijo, težavah s koncentracijo, spominom … Glede na njeno adaptogenost nam zjutraj priskrbi vitalnost in energijo, medtem ko nam zvečer pomaga, da lažje zaspimo. Uživamo jo lahko tudi preventivno, da se izognemo izgorelosti. Njene učinkovine pomagajo telesu, da se hitreje prilagodi neugodnim razmeram (mrazu, vročini, žeji, lakoti, pomanjkanju kisika, sevanju …) Uravnava tudi hormone in delovanje endokrinih žlez. Preprečuje in zdravi številne bolezni, povezane s stresom, med katerimi so arterioskleroza, visok krvni tlak, sladkorna bolezen, hipertenzija in maligne bolezni. O njeni uporabi naj se z zdravnikom posvetujejo ljudje s prekomernim delovanjem ščitnice.

Dreamstime
Mako priporočajo pri bolečih menstruacijah, neplodnosti in v času menopavze. Velja tudi za močan afrodiziak.

Šisandra

V tradicionalni kitajski medicini se jagode šisandre uporabljajo za zdravljenje pljučnih in ledvičnih obolenj, za izkašljevanje prekomerne sluzi, blaženje pretiranega znojenja ter pri zdravljenju spolovil. Nove raziskave kitajskih strokovnjakov so pokazale, da je odlična pri zdravljenju bolezni jeter, svetujejo pa jo tudi v času razstrupljevanja.  

Golostebelni sladki koren

Raziskave so dokazale, da golostebelni sladki koren vsebuje številne zdravilne snovi, med katerimi izstopajo flavonoidi in fitoestrogeni ter aktivna snov, imenovana glicirizin, sladilo, ki je 30–50-krat slajše od saharoze in ima farmakološko delovanje. Zdravi številne bolezni, med katerimi so astma, depresija, kronična utrujenost, virusne in glivične infekcije, bolezni jeter, tuberkuloza, artritis in hormonske motnje.

Dreamstime
Golostebelni sladki koren vsebuje aktivno snov, imenovano glicirizin, sladilo, ki je 30–50-krat slajše od saharoze in ima farmakološko delovanje.

Maka 

Maka povečuje vzdržljivost in odpornost v času stresa, tesnobe in izčrpanosti. Dviguje energijo, povečuje koncentracijo ter krepi imunski sistem. Uravnava delovanje hormonov. Priporočajo jo pri bolečih menstruacijah, neplodnosti in v času menopavze. Je močan afrodiziak tako za moške kot ženske. Strokovnjaki menijo, da jo lahko v omejenih količinah uživajo vsi, tudi otroci, vendar pa previdnost ne bo odveč pri ljudeh, ki trpijo zaradi visokega krvnega tlaka, jih pestijo bolezni ščitnice in uživajo zdravila za povečanje plodnosti.

Glavatec

Gre za gobo iz Kitajske, ki jo mnogi imenujejo tudi kordiceps. Nastane iz prepleta dveh organizmov – ličinke in gobe. Tradicionalno se uporablja kot tonik za pomlajevanje, sicer pa je uporaba nepogrešljiva v času okrevanja po bolezni in v času prehladnih obolenj, saj hitro okrepi oslabljen imunski sistem. Povečuje vzdržljivost pri ljudeh, ki jih pestijo bolezni srca, ožilja in dihal. Povečuje prenos kisika v celice in kot močan antioksidant ščiti pred prostimi radikali. Sestavina kordicepin ima sposobnost obnavljanja poškodb DNK, zavira rast tumorjev in nastanek metastaz.