Vid Valić

Komik spregovoril o materinem raku

K.M.
18. 1. 2019, 06.59
Deli članek:

Da bolezen ne izbira, so že pred več kot dvajsetimi leti spoznali tudi v družini Valič.

Mediaspeed
Vid Valič z mamo, pisateljico Amando Mlakar.

Ko sta bila igralec in voditelj oddaje Slovenija ima talent Domen Valič in njegov brat, komik Vid Valič, še otroka, na pragu najbolj divjih najstniških let, so namreč njuni materi Amandi Mlakar odkrili raka črevesja, sicer v zgodnji fazi. Čeprav je bolezen danes že daleč za njimi, je vseeno močno zaznamovala njihova življenja.

Kako se spominja tega obdobja, je Vid razkril pred dnevi na tiskovni konferenci slovenskega združenja Europa Donna, med pogovorom z Boštjanom P. Strnadom, sinom častne predsednice Europe Donne in nekdanje zdravnice Mojce Senčar, režiserjem Metodom Pevcem in očetom manekenke Jane Koteske, Borisom Koteskim. »Moja mami je imela raka, ko sem bil star, se mi zdi, da enajst let, bila je tudi v bolnišnici, odstraniti so ji morali trinajst centimetrov debelega črevesa. Ko sem izvedel, kaj ima, potem ko nama je oči vse povedal, sem pristopil zelo tako: 'Ja, okej, mora iti v bolnišnico, to urediti, in potem pride nazaj, saj to ni nič takega.' Ta otroška naivnost je nekaj, kar vsakemu želim,« je opisal svoj odziv.

Jernej Prelac / Europa Donna
Sašo Stare, Gašper Bergant in Vid Valič so že oddali svojo prvo donacijo v starih tolarskih bankovcih.

Vsi zgoraj omenjeni moški so se na tiskovni konferenci sestali, da spregovorijo o tem, kakšno je bilo njihovo življenje, ko so se z boleznijo raka spoprijemale njihove najbližje. Združenje Europa Donna je namreč 10. januarja začelo akcijo Napolni nas z upanjem: stari tolarji za nove začetke, ki bo potekala vse do 1. marca 2019. V tem obdobju bo potekalo zbiranje starih tolarskih bankovcev, s katerimi želijo zbrati sredstva za nadgradnjo programa Roza, ki bolnicam in njihovim svojcem ponuja psihosocialno pomoč ob soočanju z diagnozo rak. Roza zabojniki, v katere lahko oddate stare tolarje, so na voljo v 644 trgovinah Mercator in v poslovalnicah NLB po vsej Sloveniji.