Hrbtenica

Nepravilna drža vodi v poškodbe in deformacije!

T.D.
19. 1. 2019, 12.05
Posodobljeno: 7. 9. 2023, 12.08
Deli članek:

Normalna hrbtenica ima, gledano s strani, dve krivini. Če imate kifozo ali lordozo, pa sta ti krivini premočni.

Dreamstime
Pri preprečevanju in zdravljenju ukrivljenosti hrbtenice zelo pomagajo športi, ki utrjujejo mišice hrbta.

Pomembno je, da težav ne zanemarjate, kajti s čezmerno ukrivljeno hrbtenico ste bolj nagnjeni k drugim težavam, na primer k zdrsu ali pretrganju medvretenčne plošče.

Pri kifozi gre za čezmerno ukrivljenost prsnega dela hrbtenice, zaradi česar nastane grba. Lordoza pa prizadene ledveni del hrbtenice in povzroči pretirano vbočenost hrbta. Pogosto se pojavljata kar skupaj. Vzrok za kifozo v otroštvu pogosto ni znan, pri odraslih pa so najpogostejši vzroki zanjo bolezni, ki omejujejo gibljivost, na primer osteoartroza, ali oslabijo vretenca, na primer osteoporoza. Povzroči jo lahko tudi nepravilna drža, zato je treba odraščajoče otroke toliko bolj spodbujati k pravilnemu sedenju v šoli in nošenju ne pretežke šolske torbe na obeh ramenih, če pa zdravnik opazi kakšno nepravilnost v razvoju hrbtenice, bodo modri starši razmislili o vpisu otroka k športu, ki krepi posebej hrbtenične mišice (plavanje, gimnastika, balet). Kifoza pogosto povzroči lordozo, ker poskuša ledveni del hrbtenice vzpostaviti ravnovesje, ki ga naruši ukrivljenost vrha hrbtenice.

Skolioza

Gledano s hrbtne strani, je hrbtenica običajno navpična. Skolioza pa je nepravilna ukrivljenost vstran, ki hrbtenico najpogosteje prizadene v prsnem ali ledvenem delu. Vidna je lahko ukrivljenost hrbtenice na eno ali drugo stran, očitnejša je ob sklanjanju naprej, boli vas v hrbtu in ne hodite pravilno. V resnih primerih se lahko deformira prsni koš, kar včasih povzroči težave s srcem in pljuči. Če je skolioza huda in hitro napreduje, vam bo zdravnik predpisal nošenje ortoze, podpornika hrbtenice, ki omeji nadaljnje ukrivljanje. Le redko je potrebna operacija z zatrditvijo prizadetih vretenc ali s poravnavo in učvrstitvijo hrbtenice s kovinskimi palicami in žicami. In da ne pozabimo, tudi pri zdravljenju skolioze zelo pomagajo vsi športi, ki utrjujejo mišice hrbta. Pravzaprav zelo veliko otrok in najstnikov ob redni vadbi skoliozo preraste.