Obkladki

Kdaj pomagajo tople obloge in kdaj hladimo?

T.D.
19. 1. 2019, 10.02
Deli članek:

Ste si pretegnili mišico, vez oziroma sklep, pa ne veste, kdaj bi uporabili led in kdaj toploto? Kaj lahko naredite vsak dan, da obkladkov niti ne boste več potrebovali?

Dreamstime
Ne uporabljajte ledu, če imate težave s krvnim obtokom ali občutljivo kožo.

Če vročina povzroča bolečino, vroč obkladek takoj odstranite s kože, da preprečite opekline. Vročina mora biti prijetna in udobna, ne pekoča. 

Led se na boleči predel polaga v 24 urah po nenadni poškodbi ali vnovični poškodbi kronično težavnega mesta. Ledene kocke stresite v tesnilno vrečko, sicer pa je za obkladek primerna tudi vrečka z zamrznjeno zelenjavo, denimo grahom, ali posebna, v lekarni kupljena blazinica za hlajenje poškodb. Ledeni obkladek zavijte v majhno brisačo, da se izognete ozeblinam. Hladite do deset minut naenkrat, vendar odmaknite prej, če postane koža rožnata. Po navadi lahko obkladek znova nanesete po desetminutnem odmoru. Takšno hlajenje preprečuje otekanje in zmanjšuje bolečino.

Kdaj in kako uporabiti toploto

Topel obkladek uporabite več kot 48 ur po nenadni poškodbi ali pred začetkom dejavnosti, ki lahko poškoduje šibki, pogosto poškodovani del telesa. Vročina sprošča zategnjene mišice, nagnjene k poškodbam. Dobra je tudi za artritične sklepe. Uporabite grelno podlogo, nastavljeno na nizko temperaturo, kuhinjsko krpo, namočeno v toplo vodo, toplotni obliž za enkratno uporabo, namenjen za posebne dele telesa, kot sta vrat in spodnji del hrbta, ali vroči obkladek za večkratno uporabo, ki ga segrejete v mikrovalovni pečici. Položite na boleči predel in pustite delovati 20 minut. Obkladek bo povečal prekrvitev predela, kar nahrani, sprosti in celi mišice.

Po športni dejavnosti

Če ste bili preveč zagnani pri športu in vas naslednji dan bolijo mišice, je najboljše zdravilo, da se naslednji dan spet razgibate. S telesno dejavnostjo pomagate iz mišic odstraniti boleče kemične stranske produkte pretiranega naprezanja in ohranjate mišična vlakna prožna, tako da se ne zategnejo in ne ostanejo še dlje boleča. Lahka vadba pomaga zdraviti boleče mišice, zato vas bo naslednjič manj bolelo. Hujša bolečina pa je vsekakor signal vašega telesa, da je treba prekiniti gibanje in obremenjevanje poškodovanega dela.