Smrtno nevarno

Meningitis ter vse, kar morate vedeti o njem!

Tea Dečman
29. 12. 2018, 21.22
Deli članek:

Pri meningitisu se vnamejo ovojnice oziroma meninge, ki prekrivajo možgane in hrbtenjačo. Bolezen je lahko, če jo povzroči bakterija, smrtno nevarna.

Dreamstime
e pri meningitisu ne ukrepamo takoj, se lahko kot posledica bakterijskega meningitisa razvijejo epileptični napadi, zaspanost in koma.

Virus meningitisa se širi povsem enako kot virusi prehlada, kapljično, torej s kašljanjem, kihanjem oziroma dotikanjem okuženih površin, najraje pa ima vlažne in tople prostore na bazenih, zato je tudi zaščita enaka: dosledno umivanje rok in izogibanje prepolnim prostorom. Virusni, najmanj nevarni meningitis povzročajo številni virusi. Najpogostejši so enterovirusi, ki povzročajo pri odpornejših ljudeh le vnetje žrela ali drisko, redkeje pa so vzrok virusi, ki povzročajo mumps. Zanimivo je, da se virusni meningitis zelo rad širi poleti oziroma na začetku jeseni, bakterijski pa pozimi, kar lahko povzroči na šolah prave epidemije. Bakterijski meningitis je najpogosteje posledica vnetja z meningokokom, natančneje s sevom B, ki pri večini ljudi počiva na zadnji steni žrela, vendar ne izbruhne z boleznijo, če smo sicer trdnega zdravja. Redkeje je bolezen posledica okužbe, ki se je razvila drugje v telesu. Bakterija, ki povzroča tuberkulozo, se lahko na primer iz pljuč razširi na možganske ovojnice.

Kako ga zdravimo

Ob sumu na meningitis je treba takoj v bolnišnico, kjer nam bodo odvzeli vzorec likvorja, tekočine, ki obdaja hrbtenjačo. Med dve ledveni vretenci vbodejo iglo, da dosežejo likvor, ki odteka precej počasi, vendar preiskava ni boleča, saj mesto vboda namažejo z anestetikom. Da bi se izognili glavobolu po preiskavi, po postopku eno uro ne smemo vstajati, piti moramo veliko tekočine, dobrodošla je predvsem tista s kofeinom, čaj ali kava. Če preiskave pokažejo na bakterijsko bolezen, bomo najmanj en teden dobivali antibiotik, in sicer kar na oddelku za intenzivno nego, tako resna bolezen je meningitis. Intravensko bomo dobivali še protiepileptična zdravila in kortikosteroide za blaženje vnetja v možganih.

Virusni meningitis

Zanj pa ni posebnega zdravljenja, okrevamo lahko kar doma, vendar se moramo še en mesec izogibati naprezanju možganov. Dobro se je odpovedati telesni dejavnosti, branju in gledanju televizije.

Znaki

Meningitis izbruhne nenadoma, kot gripa, in tudi simptomi so precej podobni: povišana telesna temperatura, bolečine v sklepih in mišicah, glavobol, občutljivost za svetlobo, slabost in bruhanje.

Cepivo

Cepiva zoper najpogostejši bakterijski, meningokokni meningitis za zdaj še ni. Otroci so cepljeni le proti redkejšima sevoma. Pred potovanji pa se je priporočljivo cepiti zoper več vrst meningitisa.