DOBRO POZNANA

Čebula okrepi imunski sistem in čisti dihala!

T.D.
24. 12. 2018, 20.45
Deli članek:

Vsi jo uporabljamo vsak dan. Tale članek pa vas bo spomnil na vse njene koristne lastnosti za zdravje, da jo boste še pogosteje in s pridom uporabljali.

Dreamstime
Novejše raziskave potrjujejo, da redno uživanje čebule deluje preventivno proti raku na prebavilih.

Čebula krepi številne sisteme v telesu. Koristi imunskemu in krvožilnemu sistemu, dihalom, prebavilom, čisti kri, izboljšuje videz kože. Je močan antioksidant, pa tudi afrodiziak. Koristi tako preventivno kot kurativno. Čebula je ena najstarejših zdravilnih rastlin. Z njo si lahko uspešno pomagamo pri številnih zdravstvenih težavah. Z njeno pomočjo zdravimo prehlade in gripo. Blagodejno vpliva na prebavo, želodčno sluznico, črevesje. Krepi imunski sistem. Preprečuje krvne strdke in koristi srcu. Spodbuja tvorbo hormonov. Lajša revmatične bolečine. Niža raven holesterola, pomaga pri sladkorni bolezni. Je tudi diuretik. Novejše raziskave pa potrjujejo, da redno uživanje čebule deluje preventivno proti raku na prebavilih.

Deluje kot naravni antibiotik

Čebula vsebuje številne minerale, vitamine, polifenole, cink, magnezij, selen, žveplove spojine in acetilsalicilno kislino (ki je glavna sestavina aspirina). Je tudi odličen naravni antibiotik, tako kot česen. Še posebej pomaga pri vnetem grlu in prehladih. Zelo preprost, a res učinkovit nasvet za zdravljenje prehlada in kašlja s katarjem je, da čebulo prerežemo na pol ali na četrtine in jo na krožničku položimo v bližino postelje, čim bliže vzglavju. Čebulni hlapi bodo čez noč očistili pljuča in olajšali težave. Ta recept lahko brez skrbi uporabimo pri majhnih otrocih in tudi dojenčkih.

Iznajdljivo in praktično

Že od nekdaj so ljudje v lepotne namene uporabili, kar jim je bilo pri roki – tudi čebulo. Za lepo polt boste največ naredili z rednim uživanjem čebule v vsakodnevni prehrani. Kožo bo očistila od znotraj, mozolji, izpuščaji in ekcemi bodo izginili. Zadah po uživanju sveže čebule pa odpravite z žvečenjem lističa mete ali z mentolovim bombončkom.