Zdravje

Praznična dieta za čas z dobrotami obloženih miz

Tea Dečman
19. 12. 2018, 21.25
Deli članek:

Ker prihajajo prazniki, prilagodimo slastnim jedem eno bogato, triurno dieto. Z jedilnikom boste zlahka obvladovali napade lakote, saj boste jedli »kar naprej«.

Dreamstime
Fotografija je simbolična

Jedilnik temelji na točno odmerjenih odmorih med obroki in na tem, da se vam ni treba izogibati ogljikovim hidratom, kar je najlepše decembrsko darilo, povrhu pa je ključnega pomena za uspešno hujšanje. Uživanje hrane vsake tri ure naj bi preprečevalo napade lakote in hkrati aktiviralo telesni mehanizem za varovanje pred lakoto, to pa posledično poveča termični učinek hrane. Kaj to pomeni? Telo porabi več kalorij za presnovo zaužite hrane, a raven krvnega sladkorja ostane ves čas enaka. Pravcati shujševalni čudež je, da jemo in jemo, obenem pa porabljamo vse več kalorij. Zanimivo je še dejstvo, da program ne zahteva omejevanja oziroma ne prepoveduje uživanja ogljikovih hidratov. Pozorni morate biti le na urnik obrokov in na to, da uživate v vsakem grižljaju. Kar med prazniki zagotovo ne bo težko!

Načrt prehranjevanja

Triurni jedilnik vsebuje od pet do šest obrokov skrbno določene velikosti, porcije so kar najbolje razporejene čez dan. Kot rečeno, jeste kar na vsake tri ure. Jedro diete sestavljajo trije glavni obroki, vsak vsebuje okoli 400 kalorij, dva prigrizka (okoli 100 kalorij) in en priboljšek (do 50 kalorij). Skupaj torej zaužijete presenetljivo malo, 1450 kalorij na dan. Najbolje je, da uživate polnovredna žita, še pred tem pa se priporočajo beljakovinska živila z majhno količino nasičenih maščob, kot so jajčni beljaki, belo meso, manj masten jogurt in posneto mleko. Več kot dobrodošla živila so tudi tista, bogata z maščobnimi kislinami omega 3 in omega 9, in nič ni narobe, če si občasno privoščite rdeče meso. Dobra vira maščobnih kislin omega 3 sta laneno olje in losos, omega 9 pa so v olivah, avokadu in oreščkih. Če se boste navadili obroke uživati redno, boste zmanjšali nihanje krvnega sladkorja ter pospešili presnovo.

Dreamstime
Fotografija je simbolična

Jemo neomejeno 

Kaj lahko jeste po mili volji? Odgovor je preprost; katerokoli živilo z do 20 kalorijami na porcijo: vloženo zelenjavo, mlado čebulo, zeleno solato, redkvice, kumarice, bučke.

Maščobe

Več kot dobrodošla živila so tudi tista, bogata z maščobnimi kislinami omega 3 in omega 9, in nič ni narobe, če si občasno privoščite rdeče meso.

Priboljški

Izbirajte med piškotom, nekaj mandlji, oblitimi s čokolado, 30 grami karamele, 20 medenimi bomboni, 55 grami biskvitne torte, 2 rebroma čokolade, 20 arašidi in debelo rezino sira.