Stresni hormon

Kadar ga je preveč, se začnejo številne težave

Tea Dečman
25. 11. 2018, 16.22
Posodobljeno: 25. 11. 2018, 16.23
Deli članek:

Stres je sicer pomembna sestavina našega življenja, vendar če je raven stresnega hormona nenehno povišana, se pojavijo težave in to prej ali slej začne načenjati naše zdravje.

Profimedia
Visoka raven kortizola tudi zavira nastajanje serotonina, hormona sreče. Pojavi se brezvoljnost, celo depresija.

Kortizol pogosto imenujemo kar stresni hormon. Izloča ga nadledvična žleza, v prevelikih količinah pa lahko našemu telesu povzroči precej škode. Marsikatera težava, ki jo morda pripisujete drugim vzrokom, je lahko posledica prav previsoke ravni kortizola v telesu, kar je seveda najpogosteje povezano z zelo stresnim življenjem.

Znaki, da telo proizvaja preveč kortizola

Opažate, da kljub utrujenosti čez dan zvečer nikakor ne morete zaspati? Nespečnost po navadi nastopi zaradi delovanja stresnega hormona. Raven kortizola bi se sicer morala ponoči znižati, telo pa bi se pri tem umirilo, saj potrebuje počitek, a če ni tako, sčasoma visoka raven kortizola tako izčrpa nadledvični žlezi, da se pojavi kronična utrujenost. Presežek kortizola lahko povzroči pridobivanje teže; predvsem je kriv za maščobne obloge okoli pasu in tudi na hrbtu. Pa čeprav je vaša prehrana urejena in se redno gibate.

Hrepenite po nezdravi hrani?

Funkcija kortizola je povišanje krvnega tlaka in krvnega sladkorja. Visoka raven glukoze v krvi pospeši izločanje inzulina. Ko se koncentracija glukoze spet zmanjša ... Ja, uganili ste, takrat bi dali vse za čokoladico iz avtomata. Da je krog sklenjen, pa stresni hormon še slabo vpliva na prebavni sistem. Verjetno se tako pogosto srečujete s slabostjo, zgago, krči v trebuhu, drisko ali zaprtjem.

Problematična koža

Sicer stres sam ne more povzročiti aken, lahko pa težave z njimi poslabša, saj negativno vpliva na imunski sistem, ta pa se nato težje bori proti bakterijam in vnetjem, ki so krivi za kožne težave. Hkrati telo, kadar je v stresu, proizvaja več hormona kortizola, pod vplivom katerega polt izloča več kožnih maščob.