Zdravje

Naučite se slišati, kaj vam vaše telo želi sporočiti

Tea Dečman
22. 11. 2018, 20.50
Deli članek:

Kadar se ne počutimo v redu, to rešimo s sirupi ali tabletami. A številne težave in bolezni bi lahko preprečili, še preden bi nastale.

Profimedia
Tumorji leve strani debelega črevesa lahko povzročajo krče, bolečine v trebuhu, kri na blatu, slabost in bruhanje ter izmenjavanje zaprtja z drisko.

Kakršnekoli spremembe telesa so posledica neravnovesja v njem. In neravnovesja navadno vodijo v bolezni. Vsekakor je veliko bolje vzeti si čas in dešifrirati, kaj nam telo sporoča, nato pa to ustrezno odpraviti, še preden se pojavi bolezen, kot pa pozneje nepremišljeno goltati zdravila in nadaljevati življenje po ustaljenih (nezdravih) tirnicah. Zato smo zbrali nekaj opozorilnih znakov telesa in kaj nam sporočajo.

Razpoke v kotičkih ust

Če razpoke v kotičkih ust niso posledica zmanjšane odpornosti in prehladnega obolenja, gre po vsej verjetnosti za pomanjkanje vitamina B. Če razpoke spremljajo še anemija, utrujenost, pomanjkanje energije, kožne težave in temni kolobarji pod očmi, gre skoraj zagotovo za to. Da svojemu telesu zagotovite zadostno količino vitamina B, je priporočljivo uživati polnozrnata živila, zeleno zelenjavo, jajca, ribe, rdeče meso, perutnino in jetra. Če ste vegetarijanci, lahko pomanjkanje vitamina B nadomestite tudi z ustreznimi prehranskimi dopolnili. V primeru anemije, pomanjkanja železa in drugih povezanih težav pa nujno obiščite zdravnika.

youtube

Nohti, dlani in stopala

Nohti najlaže pokažejo pomanjkanje določenih vitaminov in mineralov v telesu, prav tako lahko kažejo nekatere druge bolezni, denimo težave z jetri ali ledvicami. Dlani in stopala so prav tako lahko dober kazalec nekaterih bolezni. Če so presuhi, dehidracije, če so bledi, anemije. Kažejo lahko tudi alergijske reakcije in glivične okužbe, bolezni vnetij sklepov in bolezni, ki prizadenejo živčni sistem.

Telesni vonj

Neprijeten telesni vonj je posledica izločanja določenih kemijskih snovi iz telesa, ki so posledica nepravilnega delovanja znotraj telesa. Če ima torej vaše telo neprijeten vonj, pri zdravniku preverite, zakaj.

Teža

Človekova teža veliko razkrije o neravnovesju v telesu, pa naj gre zgolj za čezmerno težo zaradi nezdravega načina prehranjevanja ali za pridobivanje teže zaradi drugih hormonskih težav.

Jezik

Vaš jezik mora biti čvrst in rožnat. Kakršnekoli obloge, razpoke, razjede ter nenavadne oblike in barve jezika so že znak, da v vašem telesu nekaj ni v redu.

Trebuh

Nabiranje maščobe na trebuhu je znak zamaščenih organov, kar močno zvišuje tveganje za nastanek srčno-žilnih bolezni. Prav tako je vse, kar se dogaja v trebuhu, lahko posledica nepravilne prehrane in stresa.