Zdravje

Rumen smrkelj povzročijo virusi, zelenega pa vnetja!

Tea Dečman
18. 11. 2018, 17.00
Deli članek:

Smrkelj nastane iz sluzi, ki jo izloča nosna sluznica. Če smo prehlajeni, nosna sluznica deluje pospešeno, zato pogosteje smrkamo in tako izločamo bakterije.

Dreamstime
Ob prehladu posegajte po česnu.

Smrkelj nastane iz sluzi, ki jo izloča nosna sluznica. Izloček ujame vse delce, ki med dihanjem zaidejo v nosno votlino. Ko se teh delcev nabere več, nastane smrkelj. Če je umazan, temen, pomeni, da smo dihali onesnažen zrak. V takšnem zraku je več prašnih delcev. In če ne bi bilo smrklja, bi ti prašni delci pristali v pljučih. Vonj, količina in tudi barva smrklja so tako odvisni od zraka, ki ga dihamo. Če smo prehlajeni, nosna sluznica deluje pospešeno, in sicer ker se bakterije krvi pomešajo z vodo iz telesa in zapustijo telo skozi nos. Torej je dobro, da imamo smrkelj, saj nam pomaga k ozdravitvi.

Preverite barvo

Prozorna barva smrklja je najpogostejša. Če smo zaužili veliko mlečnih izdelkov, je izloček iz nosu lahko bolj bele barve. Če je smrkelj rdeče ali rjave barve, so v njem delci strjene krvi. To se zgodi, kadar v nosu zaradi napenjanja popokajo žilice. Rumen smrkelj imamo takrat, ko so v telesu virusi, in rumena barva je pokazatelj, da je telo v boju ter je aktiviralo imunski sistem. Kadar je v telesu tudi vnetje, je izloček iz nosu zelen. Tak je zaradi umrlih belih krvničk, ki se aktivirajo, ko se je treba boriti z bakterijami. Simptomi, ki prav tako nakazujejo bakterijsko okužbo, so: izcedek, ki spremlja bolezni dihal, kašelj in zelena sluz, ki traja več kot deset dni, ter večdnevna povišana telesna temperatura. Če je zrak zelo onesnažen, je lahko naš smrkelj temno rjav.

Samopomoč pri prehladu

Če ste vi ali vaš malček staknili prehlad, ki ga spremlja izcedek iz nosu, si najprej pomagajte sami. Poleg počitka, pitja toplih čajev in zadostnih količin tekočin izpirajte nosno sluznico s fiziološko raztopino. Zelo priporočljive so inhalacije, v odlično pomoč so prav tako naravni pripravki na osnovi eteričnih olj.

dreamstime

OLJA

Pri prehladnih obolenjih se priporočajo eterična olja peščenega smilja, rdečega bora, ciprese in sivke, vsa ta namreč blagodejno vplivajo na zgornje dihalne poti.

ČEBULA

Pomagate si lahko tudi s sveže odrezano čebulo, na katero natresete nekaj žlic sladkorja. Pripravek postavite v spalnico oziroma v otroško sobo, kadar je bolan otrok.

V SKRAJNI SILI

Če se stanje kljub zdravljenju z naravnimi pripravki ne izboljša v nekaj tednih, obiščite zdravnika, ki bo natančno določil vzrok težave in vam jo pomagal odpraviti.