Zdravje

Odpravimo krče in stopajmo lažje

Zoran Franc
11. 11. 2018, 10.00
Deli članek:

Jesen pogosto poskrbi za bolečine v mišicah. Mišični krči se lahko pojavijo pri napornih telesnih aktivnostih, pa tudi pri določenih boleznih.

Dreamstime
Uh, kako lahko boli, če vas prime krč.

Starejši jeseni radi potarnajo, da jih »trga po kosteh«. Navadno gre za mišične krče ali bolečine v mišicah, ki se pojavijo zaradi naporov. Dela v jeseni ni malo, in da bi čim hitreje postorili čim več, včasih pretiravamo, posledica pa so bolečine, ki zlahka ne popustijo. Bolečine v mišicah so lahko tudi vzrok določenih bolezni, kot je revmatoidni artritis ali figromialgija. Vsekakor naj bo prva rešitev povečan vnos magnezija, preizkusite pa tudi nekaj zelo učinkovitih naravnih metod.

Meta in kamilica

Če boste iskali domača zelišča, ki bodo pomagala pregnati mišične krče, ne spreglejte kamilice in mete. Ti dve zelišči zagotovo rasteta skoraj na vsakem vrtu. Meta vsebuje mentol, ki hladi, deluje protibolečinsko, protivnetno in tako blaži krče. Kamilica prav tako vsebuje protivnetne učinkovine, ki pomirjajo razdraženost. Priporočamo, da redno uživate kamilični ali metin čaj. Ne pozabite pa niti na masažo z eteričnimi olji iz omenjenih sestavin, ki bo poskrbela za prekrvavitev in odpravila bolečine.

Dreamstime
Pomaga lahko kajenski poper.

Mazilo iz kajenskega popra

Kajenski poper se na policah slovenskih trgovin že pogosto pojavlja, a le redko uporablja. Izjemno cenjen je v azijski kuhinji in v ajurvedski medicini, pripravke iz njega pa si lahko naredite tudi sami. Kajenski poper vsebuje veliko kapsaicina, zaradi katerega poper peče, sicer pa gre za izredno močno protibolečinsko in protivnetno snov. Lahko si izdelate mazilo, ki bo odlična izbira za lažje premagovanje bolečin v mišicah in mišičnih krčev. Zmešajte dve žlici olivnega olja in ščepec kajenskega popra. Mazilo uporabite za masažo bolečih predelov. Pazite, da ne pride v stik z rano. Mazilo ima tudi izjemen termični učinek, zato naj vas pekočina ne preseneti.

Grenka sol

Privoščite si sproščujočo kopel in ji dodajte nekaj grenke soli. Ta vsebuje magnezij, ki bo poskrbel za hitro sprostitev mišic, obenem pa grenka sol velja za izvrstno razstrupljevalko telesa.

Ne pozabite na banane

Pred vsakim večjim naporom zaužijte banano, saj spodbuja delovanje mišic, veliko vlogo pa ima tudi pri delovanju živčnega sistema. Privoščite si jo tudi, ko nastopijo mišični krči.