Zdravje

Spoznajte žižole – poznojesenski zdravilni sadež

Zoran Franc
20. 10. 2018, 20.50
Deli članek:

Naj povemo, da imajo žižole veliko blagodejnih učinkovin, uspevajo pa tudi v krajih, kjer pozimi pade temperatura do –25 stopinj Celzija.

Dreamstime
Spoznajmo skriti mediteranski zaklad, poln vitaminov in mineralov.

Nad žižolami se v zadnjih letih vse bolj navdušujejo številni vrtičkarji. Ko rastlino posadimo, jo lahko vzgajamo kot grm ali kot drevo, ki zraste tudi deset metrov visoko. Veje navadno visijo z drevesa kot pri vrbi. Spomladi jo prepoznamo po majhnih cvetovih, ki omamno dišijo, poleti se svetijo njeni listi, jeseni pa navduši s temno rdečimi in rjavimi plodovi. Drevo je izjemno nezahtevno in odlično prenaša različne vremenske razmere, tako sušo kot mraz. Dodatno gnojenje načeloma ni potrebno.

Kam jo posaditi?

Žižolo lahko posadite tudi v lonec in jo imate na terasi. Zrasla bo v čudovit grm ali drevo, če je ne boste obrezovali. Posadite jo v apnenčasto zemljo, lahko pa uporabite tudi zemljo za kaktuse, ki ji dodate nekaj komposta. Spada med listopadne rastline, ki spomladi odženejo precej pozno in kmalu zatem razveselijo s cvetovi, ki omamno dišijo vse do julija. Ko odcvetijo, začnejo tvoriti plodove. Ti so užitni šele v oktobru ali novembru.

Obiranje

Žižola, imenovana tudi žižula, kitajski datelj ali čičimak, je poznana po podolgovatih plodovih, ki spominjajo na olive. Šele septembra začnejo spreminjati barvo iz zelene v bleščeče rdečo in nato v rjavo. Uživate lahko sveže ali posušene. A pravi okus dosežejo šele konec oktobra ali novembra, ko postanejo nekoliko nagrbančene, njihov okus pa sladko-kiselkast. Če jih boste iskali na tržnici, bodo zagotovo med sadjem, ki najverjetneje dosega najvišjo ceno za kilogram.

Dreamstime
čaj iz žižol

Okrepite imunski sistem

Žižole so bogat vir vitaminov C, E in B-kompleksa ter rudnin, mineralov, aminokislin in bioflavonoidov. V ljudski medicini žižole priporočajo tudi v času padca imunske odpornosti, pomagajo pa tudi pri težavah z želodcem in želodčno kislino. Pest žižol na dan bo poskrbela tudi za čiščenje krvi in lajšala utrujenost.

Pomirja čustva

V kitajski medicini veljajo za sadež, ki pomirja čustva in pomirjajoče deluje na živčni sistem. Dobro jih je uživati sveže. Delujejo protivnetno in odvajalno.

V času prehlada

Iz posušenih listov, skorje in korenine lahko pripravite čaj. Ta je odličen pri zdravljenju dihalnih poti v času prehlada, uživajte ga tudi za lažje izkašljevanje.