Alarm

Čez mejo se je razcvetela agresivna oblika »očesne gripe«

S.R.
5. 10. 2018, 08.43
Posodobljeno: 5. 10. 2018, 08.50
Deli članek:

Zdravniki v Avstriji beležijo porast števila primerov zelo nalezljivega virusnega obolenja očesne veznice.

Profimedia
Zdravljenje tega virusnega oboljenja vključuje zgolj lajšanje simptomov.

Severni sosedje se soočajo z »epidemijo« virusnega keratokonjunktivitisa, poročajo avstrijski mediji. To virusno vnetje očesne veznice oziroma »očesno gripo« - obstaja tudi bakterijski keratokonjunktivitis - povzročajo adenovirusi, poleg veznice pa vnetje pogosto prizadene tudi roženico. Virus se prenaša predvsem s stikom, torej predvsem z dotikanjem kljuk, bankovcev in raznih držal na javnih mestih, z ene osebe na drugo pa se lahko neposredno seveda prenese z rokovanjem. Simptomi, kot so solzenje, srbečica, zabuhlost vek, bolečine v samem očesu in občutljivost na svetlobo, se pojavijo približno osem dni po okužbi. Bolezen lahko prizadene eno ali pa obe očesi.

Okužbo je mogoče preprečiti zgolj s strogo higieno, kot je temeljito umivanje rok, pri čemer v večini virusnih primerov ni posebnega zdravljenja oziroma zdravljenje vključuje zgolj lajšanje simptomov. Koritno je seveda tudi, če si ne drgnemo oči. Sama okužba z adenovirusi se pogosto pojavi tudi ob prehladu oziroma virusnem vnetju nosne sluznice.

Kot navajajo pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), je virusni konjunktivitis zelo nalezljiv, bolnik pa je kužen od 10 do 12 dni od začetka simptomov in vse dokler je prisoten izcedek iz oči, virus je namreč prisoten v solzah. Do spontane ozdravitve običajno pride v dveh do štirih tednih. Ker občasno povzroči izbruhe v otroški populaciji, pri NIJZ svetujejo temeljito čiščenje igrač, ki so onesnažene z izločki otrok, ter pogosto čiščenje površin, igrač in predmetov, ki se jih otroci pogosto dotikajo.