POIŠČIMO REŠITVE

Kaj o zdravi prehrani pravi Dr. Feelgood?

Zoran Franc
23. 9. 2018, 20.00
Posodobljeno: 24. 9. 2018, 13.54
Deli članek:

Odgovarja Mario Sambolec, specialist za prehrano, ki s svojo unikatno filozofijo ruši stereotip klasičnega pristopa »fitnesa in diet«.

Promocijsko gradivo
Pri Feelgoodu so sprožili hashtag #pozdravipameti, s katerim opredeljujejo svojo filozofijo.

Mario Sambolec je specializiran strokovnjak za prehrano in predavatelj Fitnes Zveze Slovenije. Svojo unikatno filozofijo predstavlja z idejo Feelgood ter z njo ruši stereotip klasičnega pristopa »fitnesa in diet«. Z njo utira nove smernice zdravemu odnosu do lastnega telesa in uči o pomenu primerne vadbe ter prehrane za posameznika in njegov specifičen cilj. 

Živimo v svetu, v katerem je prava poplava informacij o pravilni prehrani in športni aktivnosti – čemu sploh lahko še zaupamo?

Nam lahko zaupate. Šalim se, ampak mislim resno.Dobri primeri informacij ne bodo vsebovali »dokončnikov« - neznanstvenih trditev, ki so zaključene narave, brez dovoljenja za izjeme.

»Sladkor povzroča vnetja«, »ogljikovi hidrat redijo«, »beljakovine zakisajo«, »meso povzroča raka«, »pri počepu kolena ne smejo čez prste«, … so vse primeri takšnih trditev!

Profimedia

Bodo pa temeljili na objektivni prehranski znanosti, ne lastnih prepričanjih in vsebovali prikaz več plati v določeni zgodbi.

»Zdrava prehrana je stanje v katerem znotraj energijskega ravnovesja telesu zagotovimo vsa potrebna hranila in to počnemo dolgoročno« - to je naša definicija zdrave prehrane in primer informacije, ki temelji na trdnih tleh. 

Obstaja ogromno literature in internetnih vsebin na temo izločanja različnih hranil iz dnevnega jedilnika … kako pametno sploh je, da iz prehrane izločimo izdelke zaradi lastnih prepričanj in ne zaradi zdravstvenih težav? 

Ni smiselno, je pa popularno, ker zadane osnovno človeško nagnjenje v smer enostavnih, lahko razumljivih rešitev težav. Nima veze, če so te namišljene. V splošnem lahko rečem, da navodila v prehrani ne bi smela temeljiti na prepričanjih. Prehrana je vendarle biološka znanost, ki deluje po določenih principih in teh ne bi smeli interpretirati »po svoje«.

Si predstavljate, da bi (samooklicani) fizik nasprotoval obstoju gravitacije, ker vanjo ne »verjame«? Oklicali bi ga za norega. Takšnih norcev je pri prehrani cel kup z razliko, da tem sledimo, njihove blodnje objavljamo, »lajkamo« in delimo!

Menite, da gre le za modni trend ali tudi sami zagovarjate tovrsten način življenja?

Pri Feelgood smo sprožili hashtag #pozdravipameti, s katerim opredeljujemo svojo filozofijo – kar zagovarjamo. Gre za stičišče objektivne, nepristranske prehranske znanosti in desetletje trajajoče prakse, s stotinami zgodb o uspehu.

Poznamo številne diete oz. načine življenja, ki so v zadnjih letih zaokrožile med pristaši zdravega življenja in športne aktivnosti, na primer pravi ''bum'' je pred leti povzročila ketonska dieta ali pa LCHF način prehranjevanja – je to res edini način, da se soočimo z izgubo odvečnih kilogramov? 

Niti slučajno. Izpostavil sem, da je prehrana znanost, ki deluje po določenih principih – energijsko (kalorično) ravnovesje je ključen določevalec ali bomo hujšali, vzdrževali telesno težo oziroma se redili. Mimo tega ne gre.

Thinkstock

Gre za svojevrsten »Newtonov zakon prehrane« - se pravi temeljni princip, ki velja tudi za ketonsko dieto/LCHF. O čemer se lahko pogovarjamo so metode – kako doseči dlje časa trajajoče negativno energijsko ravnovesje, ki je predpogoj za hujšanje. Omejevanje energije iz ogljikovih hidratov je zgolj ena izmed metod katere uspešnost bo odvisna od tega, kako primerna je za posameznika. 

Kaj svetujete tistim, ki se odločajo za izgubo odvečnih kilogramov? Kakšna so ob tem Vaši napotki, da bi ti lahko dosegli želene cilje, obenem pa zdrav način življenja ohranjali dolgoročno?

Najprej si odgovorite na ključno vprašanje: zakaj želim shujšati? Brez razumevanja virov ter moči motivacije, bo uspeh prej iluzija kot realnost. Obenem bodite iskreni do sebe - ste že shujšali v preteklosti, a vam rezultata ni uspelo obdržati? Zakaj? Če boste ponovno ubrali podobno pot, težko pričakujete drugačen razplet. Svetujem vam, da poiščete pomoč strokovnjaka in ponovno preberete odgovor na prvo vprašanje.

Kako zdrav način življenja enostavno vpeljati v vsakodnevno rutino? 

Tudi najdaljše poti se začno s prvim korakom. V katero smer, kako dolg, pogumen ali previden bo, je predvsem odvisno od posameznika – kje se nahaja v tem trenutku: kakšno je zdravstveno stanje, kakšen je življenjski slog, navade, predznanje, stopnja motivacije, cilji, prehranske navade in okus.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Na MigiMigi dnevu boste predstavili dve izjemno zanimivi predavanji - kaj lahko obiskovalci pričakujejo?

Kar je res in kar deluje.

Našemu telesu (zdravju) je malo mar za naše prehransko filozofiranje – kaj »mislimo«, da velja in v kar »verjamemo«. Obstajajo pravila po katerih telo deluje, so hranila, ki so za zdravje potrebna in živila, ki ta hranila vsebujejo v večjih ali manjših količinah.

Na predavanju se potrudimo razplesti s prehrano povezane teme in jih predstaviti na razumljiv ter uporaben način. Govorili bomo o prehrani za zdravje ali prehrani za videz ter razpravljali o tem, ali morajo rekreativci jesti drugače. 

Naša Feelgood praksa obstaja že desetletje in v tem času smo nabrali izkušnje pri delu z najrazličnejšimi primeri – vrhunski športniki, otroci in mladostniki, osebe z različnim zdravstvenimi težavami (diabetes, povišan holesterol in krvni pritisk, odvečna telesna teža, motnje hranjenja), upokojenci, »fitneserji« in vsi lepšega telesa željni.

Pri prehrani ne obstaja veliko navodil, ki bi veljala za vsakogar in v vsaki situaciji. Vendarle lahko izpostavimo nekaj skupnih imenovalcev, ki so najpogostejša ovira do trdnega zdravja in dobrega počutja. 

Bi želeli predavanje enega in edinega Dr.Feelgood-a, poslušati iz prve vrste in to popolnoma brezplačno? 

Potem s klikom na spodnjo fotografijo oddajte svojo prijavo in si zagotovite PROST VSTOP >>>

Promocijsko gradivo
Mario Sambolec, je za MigiMigi dan pripravil dve VRHUNSKI predavanji!