NOV ZAČETEK

Kaj utruja vaša jetra in kako jim lahko pomagate

Tea Dečman
22. 9. 2018, 19.30
Deli članek:

Čeprav se zdi, da je poletje čas, ko je tako lahko živeti zdravo, je – ne boste verjeli – tudi čas, ko lahko jetra najbolj obremenimo. Boste jeseni plačevali za poletne pregrehe?

Dreamstime
Če se jetra ne regenerirajo, kot je običajno, govorimo o cirozi jeter!

POMAGA PEGASTI BADELJ

Ta nevtralizira škodljive končne produkte presnove in pospešuje nastajanje jetrnih celic. Pomaga tudi pri preostalih vrstah prebavnih težav, kot so napihnjenost, zaprtje in hemoroidi.

ZDRAVILA

in razni prehranski dodatki jetra prisilijo k čezmernemu delovanju, ker so to za telo tuje snovi. Podobno je tudi s pesticidi na slabo oprani hrani.

NAVADE

Jeter z življenjskim slogom ne obremenjujmo več, kot je treba. Izogibajmo se alkoholu, cigaretam, zdravilom, prenajedanju in pretiranemu uživanju maščob ter skrbimo za redno gibanje.

Kadar so jetra preobremenjena ali zanemarjena, je njihovo delovanje oteženo oziroma oslabljeno. Tako se kljub optimalni prehrani in normalnemu procesu prebave celice ne oskrbujejo ustrezno s hranilnimi snovmi in je slabša tudi presnova teh snovi v oblike, ki so uporabne za jetra. Jetra torej hranilnih snovi ne presnavljajo ustrezno in telesu ne zagotavljajo zadostne količine hranil. Nepravilno delovanje jeter oziroma jetrna disfunkcija je po navadi posledica tako imenovanih zamaščenih jeter, vzrok pa je čezmeren vnos določenih snovi v telo, kar nakazuje prava mala mavrica simptomov.

JETRA IN ALKOHOL

Alkohol je za jetra ena največjih obremenitev, saj se ravno v njih razgrajuje. In poleti verjetneje uživamo več alkohola, saj si za hlajenje in blaženje žeje veliko raje kot v preostalih letnih časih privoščimo kakšno pivo, brizganec ali koktajl. Alkohol je sicer škodljiv za večino življenjsko pomembnih organov, zlasti za možgane, jetra, slinavko in osrednji živčni sistem. V jetrih alkohol moti nastanek prebavnih encimov, kar ovira vsrkavanje maščob, beljakovin ter v vodi topnih vitaminov iz skupine B, zlasti B1 in folne kisline. Zaradi kopičenja maščob v jetrih se lahko sčasoma pojavita hepatitis ali ciroza jeter.

MASTNA HRANA

Prenajedanje je na splošno eden največjih vzrokov slabšega zdravja jeter, saj jih sili k pretiranemu delovanju. Zaradi preutrujenosti tako niso enako učinkovita pri odstranjevanju škodljivih snovi kot razbremenjena jetra. Mastna hrana, kot so ocvrti krompirček, čips, krofi in podobno, pa je še toliko bolj obremenilna, saj je vir maščobnih peroksidov in transnenasičenih maščobnih kislin, ki poškodujejo membrano jetrnih celic in zavirajo nastanek snovi, ki jetra varujejo pred vnetji. Vnos maščob je torej treba omejiti na največ 30 odstotkov na dan.

REGENERACIJA

Oslabljena jetra lahko pozdravimo, saj so eden od redkih organov v telesu, ki so sposobni regeneracije. A je treba pri tem omeniti tudi dejstvo, da jetra ne poznajo bolečine.