ZDRAVJE ZA DOBRO JUTRO

Privoščite šolarju uravnotežen zajtrk

Zoran Franc
22. 9. 2018, 15.00
Deli članek:

Počitnice so že nekje daleč za nami, brihtne glave pa so že pošteno zakorakale v novo šolsko leto. Da bodo nadobudneži uspešno premagovali ovire in se dobro počutili, je treba nekaj pozornosti nameniti tudi prehrani.

Dreamstime
Otroci se učijo s posnemanjem. Zato bodite vzor in zajtrkujte z otroci.

Osnova vsakega dobrega in uspešnega dne tako odraslega kot šolarja je zajtrk. Zajtrk naj bo izbran, poln vlaknin in vitaminov, kajti tudi nepravilna prehrana vodi v slabo počutje, nizko delovno storilnost, nezbranost in čez čas tudi v debelost.

Dreamstime
Tudi mlečni izdelki so odlična izbira za zajtrk.

Sadje, mlečni izdelki, žitarice

Raziskave so potrdile, da ljudje, ki redno zajtrkujejo, dosegajo boljše rezultate kot tisti, ki zajtrk izpuščajo. Zato za zdravje, dobro počutje in dobro učno sposobnost svojega otroka prepričajte, da bo zajtrkoval. Zajtrki naj bodo lahki, a nasitni. Izberite sveže sadje, sveže iztisnjene sokove, žitarice, ki so lahko tudi v obliki kosmičev ali kaš, oreščke, tudi jajca so primerna izbira, a ne pretiravajte. S polnozrnato hrano in sadjem boste otroku zagotovili vse kakovostne hidrate; ti so bogati s hranili, ki bodo zagotovila energijo ter okrepila sposobnost učenja in pomnjenja.

Dreamstime
Privoščite jim lahek, a bogat in uravnotežen zajtrk.

Zdravi prigrizki

Poleg uravnoteženega zajtrka, malice in kosila, ki jih šoloobvezni otroci nujno potrebujejo za normalno delovanje, poskrbite tudi za zdrave prigrizke. Ni nujno, da je to zmeraj sadje, otrokom lahko privoščite tudi žitne tablice, a te raje naredite doma, saj so tiste iz avtomatov velikokrat polne umetnih barvil in konservansov ter vsebujejo veliko sladkorjev in slabih ogljikovih hidratov. Nič ne bo narobe, če otroku občasno ponudite oreščke in semena, tu in tam pa ga vendarle pocrkljajte s kakšno čokolado ali piškoti. Najpomembnejša je uravnoteženost. Zato nikar ne bodite preveč dlakocepski in otrokom ne prepovedujte uživanja čokoladnih tablic in drugih »nezdravih« prigrizkov, te zgolj omejite in jim pojasnite, zakaj po njih ni dobro prepogosto posegati.