Kdaj k zdravniku?

Simptomi, ki vas skrbijo, vendar niso nevarni

T.D.
15. 9. 2018, 18.23
Deli članek:

Navadno se piše o tem, kako prepoznati določene bolezni. Toda telo je kompleksen organizem in pogosto se zgodi, da se pojavijo znaki, ki niso skrb vzbujajoči.

Dreamstime
Virusi in blage zastrupitve z bakterijami, ki jih spremljata slabost in driska, so običajni.

Bruhanje, driska

Verjetno gre za zastrupitev s hrano ali virus, a to sploh ni pomembno. Telo bo z obema opravilo enako. Telo je na to pripravljeno in za to zna poskrbeti.

V nekaterih primerih bolezenskih znakov in poškodb nam preprosto ni treba pretirano skrbeti. Telesu moramo prepustiti, da okreva samo. Vzemimo za primer bulice, ki jih navadno povezujemo s tumorji in rakom, a jih je večina nenevarnih. Če zaznate bulico, jo seveda pri naslednjem obisku zdravnika omenite. Tovrstne tvorbe je treba pregledati, ni pa treba vse do obiska zdravnika ali rezultatov preiskave živeti v strahu, da imate raka.

Kdaj naj vas skrbi?

Seveda vsaka bulica potrebuje pozornost, a kadar gre za bulice na dojkah, pod pazduho in na vratu, mora biti ta pozornost toliko večja. Prav tako so lahko posledica infekcije, kadar so boleče, tople in rdeče, in jih je treba zdraviti. Posebno pozornost potrebujejo tudi hitro rastoče in trde bulice.

NIZEK KRVNI PRITISK

Rektalna krvavitev

Verjetno gre le za prasko, a če je krvavitev prisotna več kot tri dni, je boleča in precej močna, je treba obiskati zdravnika. Če je kri tudi v blatu, je treba takoj k zdravniku. 

Zaradi nizkega krvnega pritiska vam nikakor ni treba skrbeti, saj že od nekdaj velja za dobro znamenje. Nizek krvni pritisk namreč manj obremenjuje organe in zato v številnih okoliščinah zagotavlja boljše razmere za telo. Dokazano je celo, da ljudje z nižjim krvnim pritiskom živijo dlje.

Kdaj naj vas skrbi?

Kadar se zaradi nizkega krvnega pritiska počutite omotični, se vam vrti ali zaradi njega omedlite ali pa imate občutek, da vam trepeta srce, obiščite zdravnika.

OSTRA BOLEČINA V PRSIH

Bolečina v prsih, ki je ostra in omejena, je zelo redko posledica srčnih težav. Večkrat je posledica vnetij, nategov, napetosti ali razdraženosti manjših mišic in vezi, ki obdajajo prsni koš. Lahko se pojavi zaradi poškodbe ali virusne infekcije. Tovrstne bolečine se lahko s kašljanjem, kihanjem, smejanjem, kolcanjem, premikanjem in podobno še okrepijo, a se navadno rešijo same od sebe v nekaj dneh ali tednih.

Kdaj naj vas skrbi?

Kadar bolečino spremljajo oteženo dihanje, zastoj sape in vročina, gre lahko za težave s pljuči. V takem primeru je nujno obiskati zdravnika, prav tako v primerih, kadar niste povsem prepričani, ali gre za nenevarno bolečino.