Analiza

Pesticidi v hrani: kemija v vsakem četrtem živilu

Mojca Vtič / Štajerski tednik
14. 9. 2018, 07.06
Deli članek:

Pesticidi se še vedno znajdejo na naših krožnikih. Kot je razvidno iz poročila, jih je v živilih vse manj, najbolj varna živila pa so ekološka.

Revija Zarja
Analiza je v letih 2015 in 2016 pokazala previsoko vsebnost pesticidov v slovenskih malinah.

Evropska agencija za varno hrano je pripravila statistično preglednico živil, ki so jih med letoma 2013 in 2015 testirali na ostanke pesticidov. V analizo so zajeli več kot 30.000 naključnih vzorcev svežih živil, zlasti sadja in zelenjave.

Razlika je očitna

Iz poročila izhaja, da ekološko pridelana živila vsebujejo manj pesticidov – 93,5 odstotka vzorcev je bilo brez (zaznanih) ostankov pesticidov (pa še ti ne smejo biti sintetični), pri konvencionalno pridelanih živilih pa je bilo brez zaznanih ostankov le 55,5 odstotka vzorcev. Razlog zagotovo tiči v načinu pridelave. Ekološko kmetijstvo je trajnostno, saj je uporaba sintetičnih pesticidov in lahkotopnih mineralnih gnojil prepovedana, temelji pa na ekološkem humusu, kolobarjenju in gnojilih iz hlevov živali. Prav tako ekološko kmetijstvo prepoveduje uporabljanje gensko spremenjenih semen, gensko spremenjene krme, preventivno zdravljenje živali in uporabo hormonov. V letu 2017 je bilo v ekološko kontrolo vključenih 3635 kmetij, kar predstavlja 5,2 odstotka vseh kmetij v Sloveniji s 46.222 hektarji kmetijskih zemljišč (9,6 odstotka od vseh kmetijskih zemljišč v uporabi v letu 2017). Za primerjavo: v Avstriji je bilo leta 2015 kar 16,2 odstotka kmetij v certificirani ekološki pridelavi in reji s kar 20 odstotki vseh kmetijskih površin.

Najbolj »umazani«

Rezultati analiz za leti 2015 in 2016, ki so tudi zadnji dostopni, kažejo previsoko vsebnost pesticidov v naslednjih živilih: paprika (Egipt, Srbija), solata (Španija), maline (Slovenija, Bolgarija), ingver (Kitajska), blitva (Hrvaška), grah (Bolgarija), pomaranče (Španije), jabolka (Srbija), nektarine (Italija) in por (Nizozemska). Dobra novica je, da v tem obdobju v otroški hrani, žitih in žitnih izdelkih ter živilih živalskega izvora niso našli pesticidov nad mejo določljivosti.

Pesticid vsebuje vsak četrti vzorec

Iz poročil Evropske agencije za varno hrano za leti 2014 in 2015 izhaja, da so bili z več kot 10 pesticidi (sicer pod mejno vrednostjo za posamezni pesticid) onesnaženi naslednji vzorci: grozdje, jagode, paprika, jabolka, hruške, čaj. »Po našem mnenju je posebej skrb vzbujajoče, da je vsak četrti vzorec vseboval več kot en pesticid. O tako imenovanem »koktajl učinku« večjega števila ostankov pesticidov v enem vzorcu govorimo, kadar v obdobju rasti kmetje uporabljajo več vrst sredstev oziroma pesticidov. Glede na trenutno zakonodajo je mejna vrednost ostankov določena le za posamezno kemikalijo in ne za vsoto (koktajl učinek),« so povedali na Zvezi potrošnikov Slovenije.