Drama pri sosedih

V mestu v tednu dni več kot 200 primerov pljučnice, zdaj še legionela

S.R.
12. 9. 2018, 09.12
Posodobljeno: 12. 9. 2018, 09.18
Deli članek:

Na severu Italije so pri delu bolnikov, ki so zboleli za pljučnico, odkrili prisotnost legionele.

Profimedia
Več kot 200 oseb kaže simptome pljučnice.

V Brescii na severu Italije se v zadnjem tednu srečujejo z izbruhom virusa, ki povzroča vnetje pljuč. Za pljučnico je zbolelo več kot 200 ljudi. Dve osebi, ki sta kazali simptome pljučnice, sta umrli. Mestne oblasti so včeraj razkrile, da so pri najmanj dvanajstih od teh bolnikov odkrili prisotnost legionele, bakterije, ki povzroča legionarsko bolezen in druga obolenja.

Legionela je bila prisotna tudi pri enem od obeh bolnikov, ki sta kazala simptome pljučnice in ki sta prejšnji teden umrla. Z legionelo pa je okužen tudi 29-letni moški, ki trenutno leži na enoti za intenzivno nego.

Človek se z legionelo običajno okuži preko onesnažene vode.

Do ponedeljka zvečer je zaradi simptomov pljučnice nujno zdravniško pomoč poiskalo 235 oseb, 196 od teh jih je bilo hospitaliziranih. Stanje naj bi se v zadnjih dneh sicer umirilo, pristojni organi zato domnevajo, da je najhujše že minilo. »Ni razloga, da bi zaprli šole ali pa odsvetovali pitje vode iz pipe,« je pojasnil član regionalnega sveta Giulio Gallera, ki je dodal, da je večina bolnikov starejših oseb in oseb z oslabljenim imunskim sistemom.

O okužbi z legionelo so včeraj poročali tudi v Torinu, kjer je umrla starejša bolnica, ki je kazala znake pljučnice, vendar je trpela tudi za drugimi zdravstvenimi težavami. Zdravstveni organi primer še vedno preiskujejo, trenutno pa domnevajo, da se je z legionelo okužila med dopustovanjem na italijanski obali.