Okus in zdravje

Zdravi dodatki k jutranji kavi

Z.F.
16. 9. 2018, 15.03
Deli članek:

Kakšno kavo radi pijete? Črno, z mlekom, zgolj z mlečno peno, s smetano? Ste se že naveličali teh okusov? Zakaj ne bi pokusili česa novega? Preverite še nekatere druge alternative, ki izboljšajo okus kave.

Dreamstime
Kava z maslom bo nadomestila en dnevni obrok.

Pitje kave je za mnoge jutranji ritual, njihovih pet minut, ko uživajo in delajo načrte, kaj bodo počeli čez dan in kako ga bodo preživeli. A okus kave lahko še izboljšate – z različnimi začimbami in dodatki, ki vas bodo še hitreje prebudili in spravili v pogon. V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj teh idej.

»Bulletproof coffee«

V vročo kavo dajte košček temne čokolade in mešajte, dokler se ne raztopi. Čokolada bo dala kavi bogat okus in hkrati dodala ščepec telesu pomembnih antioksidantov. 

Ste že slišali za kavo z maslom oziroma »neprebojno« kavo? Gre za precej moderen pojav, a tisti, ki so mešanico že pokusili, potrjujejo izjemne rezultate. Kava z maslom je sicer izjemno kalorična, vsebuje okoli 500 kalorij, a vas bo napolnila z energijo za ves dan, hkrati pa pregnala lakoto. Pripravite jo tako, da v skodelico kave vmešate dobro čajno žličko nesoljenega masla in po želji še čajno žličko kokosovega masla. Dodajte začimbe po okusu: cimet, kakav … in vse skupaj zmešajte v mešalniku. Dobili boste kremast napitek odličnega okusa.

Kava z ingverjem

Morda se sliši nenavadno, a dodatek kurkume h kavi bo izboljšal vaš imunski sistem. Kurkuma je znana po močnem protivnetnem in protimikrobnem delovanju, zato je ta jutranji napitek več kot odlična izbira.

Če ste ingver do zdaj uporabljali zgolj za pripravo azijske hrane in čaja, kadar ste bili prehlajeni, lahko njegovo uporabo zdaj razširite in ga dodate še v svojo jutranjo kavo. Marsikdo, ki je kombinacijo preizkusil, meni, da kava tako dobi čudovit okus in vonj, hkrati pa človeka odlično prebudi. Kavi, kakršno pijete po navadi, za začetek dodajte ščepec ingverja, da se privadite okusa, nato odmerek povečujte. Kava z ingverjem je še posebej bogata z antioksidanti; ti bodo poskrbeli za boljšo prebavo in znižanje krvnega tlaka, uravnovesili bodo tudi holesterol.

Kava s cimetom

Ta izjemna mešanica je še posebej primerna za prehodna obdobja leta, ko se nas lotevajo prehladi. Cimet je bogat z antioksidanti, ki pripomorejo k uravnavanju krvnega sladkorja in zmanjšajo tveganje za srčna obolenja. Cimet ima tudi protivnetne lastnosti, zato je odlična izbira, kadar nas napadejo virusi, z njim namreč okrepimo imunski sistem. Jutranja kava s cimetom pa dobro dene tudi tistim, ki se želijo znebiti odvečnih kilogramov, saj cimet zavira apetit in pospešuje delovanje metabolizma.