ZAJTRK ALI VEČERJA

Ovseni kosmiči za zdravo jutro in čisto kožo

Zoran Franc
16. 9. 2018, 09.00
Deli članek:

Ovseni kosmiči so cenjeno in zdravo živilo, ki se priporoča predvsem za zajtrk. Vsebujejo izjemno koristne balastne snovi in nenasičene maščobne kisline, ki znižujejo raven skupnega holesterola v krvi.

Dreamstime
Privoščite si zdrav obrok.

Oves je na slovenskih tleh prisoten že stoletja. Uporabljali so ga kot krmo za konje, pa tudi na krožnikih se je velikokrat znašel, a je z leti njegova uporaba skorajda utonila v pozabo. Zdaj pa ga vse pogosteje najdemo na trgovinskih policah, v jedilnikih zdrave prehrane, dietah in celo v nekaterih zajtrkovalnicah.

Začnite dan z zdravjem

Ovseni kosmiči so izjemno zdrava jed, so odličen vir kompleksnih ogljikovih hidratov, saj bo porcija za zajtrk poskrbela za energijo za ves dan. Vsebujejo tudi pomembne vitamine in minerale, kot so fosfor, kalij, mangan, selen, folna kislina, vitamin E in železo, ter so najbogatejši žitni vir kalcija.

Dreamstime
Ovsene kosmiče čez noč namočite, saj bodo tako sočnejši.

Priprava

Kosmiči sicer zahtevajo čas za pripravo. Če so toplotno obdelani, se ta čas nekoliko skrajša. Prelijte jih z vodo, mlekom ali jogurtom in pustite stati za nekaj minut. Dodajte jim suho ali sveže sadje, oreščke in žlico medu ter si privoščite zdrav in uravnotežen obrok. Če vam struktura kosmičev ni všeč, jih namakajte dlje časa, lahko jih pustite stati namočene tudi čez noč, da fermentirajo. Lahko jih kuhate v vodi ali mleku, pri tem pa jih pogosto premešajte, da se ne sprimejo posode. Odstavite, še preden tekočina zavre. Pripravite jih lahko tudi z zelenjavo, ki jo predhodno pokuhate.

Zakaj ovseni kosmiči?

Ovseni kosmiči so idealna hrana za tiste, ki želite vzdrževati zdravo telesno težo. V njihovi sestavi najdemo topne vlaknine, zaradi katerih bomo po obroku siti precej dlje kot sicer. Odlikuje jih tudi nizek glikemični indeks (GI 40), zaradi česar so tudi primerna hrana za diabetike. Mnogi tudi trdijo, da jim uživanje ovsenih kosmičev zavre željo po sladkarijah in izboljša njihovo razpoloženje. 

dreamstime
Ovseni kosmiči za uravnotežen zajtrk

Zdravo srce in boljša prebava

Ker so bogati z vlakninami, so izjemno pomembna prehrana za zdravje srca, saj uravnavajo raven holesterola in ga nižajo, poleg tega pa urejajo prebavo in spodbujajo izločanje vode. Ker čistijo debelo črevo, zmanjšujejo tudi tveganje za nastanek raka na debelem črevesu.