Zdravje

Ognjeni cvet, ki zdravi vse tegobe

Zoran Franc
9. 9. 2018, 08.15
Deli članek:

Skoraj na nobenem cvetličnem vrtu ne sme manjkati oranžno rumeni cvet, ki poleti privablja čebele, pozimi si z njegovimi pripravki lajšamo zdravstvene tegobe.

Dreamstime
Ognjič

Ognjič je izjemno nezahtevna, preprosta in dišeča rastlina, ki nas s svojimi cvetovi razveseljuje še pozno v jesen. Pri vsem tem pa seveda ne pozabimo, da ga odlikuje izjemna zdravilnost. Ime je dobil po svoji barvi, ki spominja na ogenj. A poleg najpogostejših oranžno rumenih cvetov najdemo tudi kremasto rdeče rjave cvetove.

Zdravilna uporaba

Uporabite ga lahko v različne namene in v različnih oblikah. Po navadi iz njega pripravljamo tinkture in jih uporabljamo za obkladke, ki jih polagamo na otekline. Posušene cvetove uporabljamo tudi za čaj, ki uspešno zdravi trebušne in črevesne bolezni. Prav tako je ognjič odlična rešitev, ko se odločimo za razstrupljanje. Ognjičevo mazilo, ki ga pripravimo iz svežih ali posušenih cvetov, namočenih v olivno olje ali domačo, nesoljeno mast, pa bo zelo učinkovito pozdravilo suho kožo. Mazilo pomaga tudi pri vnetju, odrgninah, opeklinah in deluje kot blag zaščitni faktor pred soncem.

Proti alergijam, pikom in krčnim žilam

Ognjič je izjemno cenjen tudi v kozmetiki, zato ga boste pogosto našli v kremah, oljih in drugih kozmetičnih pripravkih, saj ne draži kože. Prav tako pomaga v trenutkih, ko nastopijo alergije, povečuje odpornost kože in je koristen pri zdravljenju vseh vrst ran, opeklin, ozeblin ter je odlična pomoč pri pikih insektov. Nikar ne zanemarite učinka ognjičevega mazila tudi pri krčnih žilah in vnetih venah.

Osnova so cvetovi

Če se z ognjičem srečujete prvič, ga kar pogumno uporabite. Za pripravke boste potrebovali v veliki meri cvetove, ki jih sicer lahko začnete obirati že junija, bera pa traja vse do oktobra. Svetujemo vam, da cvetove za pripravke posušite na suhem in toplem mestu, a ne neposredno na soncu. Nato jih posušene shranite v steklene kozarce, dobro zaprite ter cvetove uporabite po potrebi.

Dreamstime
Posušeni cvetovi

Pomoč pri hemoroidih

Mazilo iz ognjiča uporabite tudi pri hemoroidih. Svetujemo vam, da zadnjik do trikrat na dan namažete z mazilom iz ognjiča.

Nad kurja očesa

Pred uporabo kurje oko dobro umijte, posušite in namažite s kremo. Nato vse skupaj povijte s povojem in pustite delovati.