Razsodba

Monsanto se požvižga na vaše zdravje!

Lara Jelen / Revija Zarja
11. 9. 2018, 06.50
Deli članek:

Dolga desetletja je korporaciji Monsanto uspelo prepričevati javnost, da je ključna sestavina njihovega herbicida Roundup, glifosat, naravnost revolucionarna in popolnoma varna za ljudi. Hitro so znali utišati vsakega, ki je trdil drugače, in ga, če ne drugega, prikazali kot paranoičnega norčka. V zadnjih letih jih ni bilo malo.

Revija Zarja
Glifosat bo uničil tudi vas, ne samo plevela.

A je bilo treba počakati, da ljudje zaradi kontroverznega izdelka dejansko zbolijo, da se je dojelo, s čim imamo opravka. Monsanto na zdravstveno tveganje ob uporabi njihovega izdelka nikogar ne opozarja, ravno zato pa je bil pred tedni obsojen na ameriškem sodišču. Evropski poslanec Igor Šoltes poudarja, da gre za zgodovinsko razsodbo.

»Razsodba sodišča v ameriškem San Franciscu o povezanosti med glifosatom in rakom je zgodovinska! Monsanto mora moškemu, ki je korporacijo tožil, ker trdi, da je zaradi glifosata v herbicidu zbolel za rakom, plačati visoko odškodnino. Posebno pomembna je soglasna razsodba porote, da je korporacija vedela za škodljive učinke herbicidov, ki jih proizvaja že več kot 40 let, a ni posvarila potrošnikov! Globalno se je uporaba glifosata v zadnjih desetih letih povečala za skoraj 15-krat, zato je interes industrije, da razsodbo ovrže, jasen. Spomnim pa naj še na izjemen paradoks: medtem ko na ravni EU poteka intenzivno prizadevanje za prepoved glifosata, imamo pri nas v Račah evropski center za njegovo proizvodnjo,« je na družbenem omrežju Facebook poudaril Igor Šoltes. Le par dni po njegovi objavi je odjeknila novica, da je v ZDA Monsanto izgubil še eno tožbo. Je to znak, da se dnevi nedotakljivosti te mogočne korporacije končno bližajo koncu? Bomo zdaj, ko so na ameriškem sodišču neizpodbitno dokazali, da je Monsanto manipuliral z znanostjo in napadal znanstvenike, ki so poskušali javnost opozoriti, da glifosat povzroča raka, ukrepali tudi v Sloveniji? Dr. Gorazd Pretnar, mikrobiolog in ekolog, meni, da ni več treba čakati na IARC (Mednarodna agencija za raziskave raka), ki je že leta 2015 opozorila, da je glifosat verjetno rakotvoren, niti na Evropsko unijo, saj je po podatkih, ki jih je razkrilo ameriško sodišče, prepoved glifosata popolnoma legitimna.

Ko je dovolj, je dovolj

Peščici ljudi, ki zasedejo politične stolčke, zaupamo svoj glas, ko pride do pomembnih odločitev. Žal pa se je ravno v zvezi z glifosatom pokazalo, da ta peščica do nas ne čuti nobene odgovornosti. Več kot milijon podpisov na evropski ravni ni bilo dovolj, da bi jim odgovorni prisluhnili. O, ne ... medtem ko smo mi podpisovali peticijo proti uporabi glifosata, so se z njim veselo škropili pločniki, parki, ceste in železnice v naši neposredni bližini. Prepoved uporabe se zamika v prihodnja leta. Odločitev občine Ljubljana, da postane mesto brez pesticidov, je vredna vse pohvale, a kaj, ko DARS ceste še vedno škropi s strupom brez primere. Ravno to je med drugimi tako ujezilo Gorazda Pretnarja, da je mag. Dejanu Židanu napisal kratko odprto pismo, v katerem mu je dejal: »Prav bi bilo in spodobilo bi se, da naju s Tonetom Komatom povabiš na skupni sestanek odborov za zdravje in kmetijstvo za takojšnjo prepoved uporabe glifosata v Sloveniji. Sedaj ni dvoma, da je le pogojno rakotvoren, ampak tudi dokazano rakotvoren pri ljudeh. Po podatkih USA odvetnikov obstoja zamolčan dokument, ki pove, da je Monsanto to vedel in na to ni opozoril. Začnimo delo nove vlade in parlamenta konkretno. Imam pravni interes. Že trikrat me je DARS našprical z mojo hčerko na avtocesti. Policija Kozina temu kriminalu ni dorasla. Tožilka iz Sežane je odstopila od pregona, čeprav se šprica osem metrov od mimoidočih. Dejan, ko je dovolj, je dovolj. In tole pobudo bi moral napisati tvoj stanovski kolega dr. Posedi.« Pretnar nam je ob tem povedal, da se je na Židana obrnil, ker ga šteje za pozitivno osebo. Prepričan je, da bodo z njim lahko vzpostavili tako pomemben dialog o glifosatu in da bodo na skupnem sestanku odborov za zdravje dosegli, da se do popolne prepovedi uporablja previdnostni ukrep, ki veleva, da se z glifosatom ne smejo škropiti ceste in železnice, kadar so v njeni neposredni bližini osmih metrov ljudje. »Sem optimist, zdaj, ko so vse te informacije dosegle javnost, jih je treba prenesti samo še v parlament in do odbora. Naš glavni cilj je seveda takojšnja popolna prepoved uporabe glifosata na vseh površinah v Sloveniji, ne ozirajoč se na trenutna prehodna obdobja, ki jih je zapovedala EU in nas do popolne prepovedi ločijo še nadaljnja štiri leta,« nam je zaupal.

Glifosat bo uničil tudi vas, ne samo plevela

Je sploh še treba poudarjati, zakaj je treba prenehati uporabljati glifosat, glavne sestavine znanega herbicida Roundup? Ta še zdaleč ne ubije samo plevela, pač pa tudi vse koristno v zemlji. »Glifosat s pomorom bakterij v prsti odstrani osnovni vir življenjsko pomembnih snovi za rastline in z njimi za človeka. Glifosat v prebavilih človeka pospešuje nastajanje zonulina, preveč zonulina pa povzroči sindrom prepustnega črevesja in vnetje. Zaplet z zonulinom v prebavilih se ponovi v sluznicah sinusov in zgornjih delov dihal, kjer povzroča vnetne procese, prepoznane kot alergične reakcije. Drži torej izjava raziskovalcev Univerze John Hopkins, da astma ni bolezen dihal, ampak bolezen tankega črevesja. Ker glifosat dokazano poškoduje tudi druge membranske sisteme v telesu, hematoencefalno pregrado, ožilje, jetra in ledvice, te membrane puščajo na vseh koncih, kar telo spreminja v gobo, ki žejno vpija strupe. Številne raziskave potrjujejo povezavo glifosata z avtizmom, druge potrjujejo, da organizem lahko namesto aminokisline glicina uporabi kemično soroden glifosat,« opozarja Anton Komat. Rak je torej le končna postaja, vmes pa se lahko zaradi vpliva glifosta pojavijo še marsikateri drugi zapleti.

Več zanimivih vsebin si preberite v novi izdaji revije Zarja.

Zarja št. 35
Zarja št. 35