Zdravje

Kaj pomaga, ko vas napenja in črviči?

T.D.
11. 8. 2018, 21.20
Deli članek:

Za zaprtje je lahko krivo že samo dejstvo, da smo zamenjali okolje, kar je lahko pravi šok za telo. Ko dodamo še stres, nepravilno ali vsaj drugačno prehrano, kot smo je vajeni doma, pa je jasno, da naš sistem deluje drugače.

Dreamstime
Prehitro uživanje hrane povzroči slabo presnovo ter veliko zraka v prebavilih, kar lahko občutimo kot napenjanje.

Če se želimo izogniti zaprtju, moramo popiti zadostne količine vode (vsaj 35 mililitrov na kilogram telesne teže ter za 40 do 50 odstotkov več ob visokih temperaturah, če pa smo telesno bolj aktivni, moramo poleg več tekočine dodati še elektrolite in nekaj glukoze).

VODA IZ VODOVODA – TUDI NA DOPUSTU?

Pitje vode iz pipe lahko povzroči resne težave, saj je vsako telo (in njegov imunski sistem) navajeno le na mikroorganizme iz okolja, v katerem odraščamo in živimo. V tujih državah, še posebno v tistih, ki so precej oddaljene in kjer je higiena vprašljiva, uporabljamo prenosne čistilne naprave za vodo, vsaj en teden pred potovanjem pa začnemo uživati probiotike in jih uživamo ves čas potovanja.

HRANA, KI NAPIHUJE

Živila, ki nas napenjajo, uživajmo v manjši količini. Takšne so recimo stročnice, dokler se telo ne navadi na večje količine, pa hrana, ki vsebuje veliko vlaknin (če nismo navajeni nanje), ter druga živila, ki pogosto povzročajo intoleranco, kot so mleko in mlečni izdelki ali gluten (vsebujejo ga pšenica, pira, ječmen, rž, oves).

PRAVILNE KOMBINACIJE

Praktično bi to pomenilo, da sadje obvezno uživamo samostojno, da kombiniramo samo stročnice in zelenjavo ali žita in zelenjavo, tisti, ki uživajo živila živalskega izvora, pa naj uživajo samo eno vrsto tovrstnih živil z zelenjavo, ki ne vsebuje veliko škroba. Zelo pomembno je tudi to, da ne pijemo vode skupaj s hrano (s tem namreč razredčimo želodčne sokove in upočasnimo prebavo), zato pijmo trideset minut pred obrokom in vsaj uro in pol po obroku. Nikoli pa ne pijmo mrzle vode ali drugih tekočin. Jejmo počasi, v miru in hrano dobro prežvečimo – žvečimo jo tako dolgo, da v ustih nastane tekočina.