Zdravje

Ali ločite poškodbo od "muskelfibra"?

Tea Dečman
12. 8. 2018, 18.00
Deli članek:

S treniranjem lahko hitro pretiravamo, kar pa se večkrat konča tudi z resno ortopedsko poškodbo. Zato je pomembno, da med vadbo prisluhnemo svojemu telesu in ločimo dobro bolečino od slabe. Poglejmo, kakšna je razlika med njima.

Dreamstime
24 ur po treningu se navadno pojavi »muskelfiber«. Ta lahko traja do 72 ur.

PREHRANA

Po treningu si privoščite dobre ogljikove hidrate in maščobe, denimo 150 gramov sladkega krompirja s 300 grami skute ali eno banano z dvema žlicama arašidovega masla.

RAZLIČNE MIŠIČNE SKUPINE

trenirajte po dnevih in se tako bolečini v večji meri izognite. Prvi dan noge in trebuh, drugi dan prsni koš, tretji dan hrbet, četrti dan počivajte, peti dan pa ramena in osrednji del telesa.

Najpogostejša vrsta neškodljive bolečine je vsem poznano vnetje mišičnega tkiva ali »muskelfiber«, ki se pojavi kot reakcija po naprezanju določenih mišic oziroma mišičnih skupin. Dan do dva po vadbi čutimo nelagodje v osrčju mišice, lahko je predel občutljiv za dotik in se razteza tudi širše po telesu. S to vrsto bolečine se mišice dejansko preoblikujejo, postanejo močnejše in učinkovitejše. Pri tovrstni bolečini ni treba delati velike panike, treba si je vzeti nekaj časa za regeneracijo, lahkotnih treningov (več počitka med posameznimi sklopi vaj) pa se lahko lotite že prej, preden bolečina v mišicah popolnoma popusti. Svetujemo, da imate med posameznimi intenzivnimi treningi od 24 do 48 ur počitka, regeneracijo pa pospešite tudi s pravilno prehrano. Mišična vlakna se najhitreje zdravijo, če v 20 minutah po treningu pojeste obrok iz hitro prebavljivih ogljikovih hidratov.

POŠKODBE MIŠIC

Nikakor pa teh bolečin ne smete podcenjevati in vseeno intenzivno trenirati, saj se sprva blage poškodbe mišic lahko poslabšajo tako zelo, da mišična vlakna dejansko potrgate in jim povzročite trajne poškodbe, pojavijo se lahko otekline. Med slabe vrste bolečin štejemo tudi tisto v predelu sklepov (denimo kolen), ki nam lahko povzroči težave v vsakdanjem življenju; takrat se moramo zavedati, da nam telo poskuša povedati, da nekaj ni v redu. Zlasti če je bolečina nenadna in ostra, če se pojavi oteklina ali podplutba, je vadbo treba nemudoma prekiniti in obiskati zdravnika. Prav tako resno obravnavo zahteva tako imenovana nezasidrana bolečina, ki se seli z enega predela na drugega, potuje navzdol po roki ali nogi, kar kaže, da lahko izvira iz poškodovane hrbtenice.