PREPREČITE BOLEZEN

Raje rahlo ohlajeno kot pa ledeno mrzlo

Tea Dečman
11. 8. 2018, 18.30
Deli članek:

Medtem ko drugi srkajo hladno pivo in limonado, mi pijemo čaj. A ne obupajte! Z nekaj učinkovitimi zvijačami lahko kihanje in smrkanje preprečite.

Dreamstime
Veliko pijte, posebej ob vročih dneh, saj vas to ohranja zdrave.

Ne zadržujte se na prepihu, saj ta ne ohladi le zraka, ampak izsuši tudi sluznico in s tem oslabi naš imunski sistem. Zato se izogibajte velikim temperaturnim nihanjem in pazite, da klimatskih naprav ne nastavite na prenizko temperaturo. NASVET: Idealna sobna temperatura je 20 ali 21 stopinj Celzija. Vendar v poletnem času ne bi smela biti več kot za pet stopinj nižja v primerjavi z zunanjo temperaturo.

NAMAKANJE

Ne ostajajte predolgo v mrzlem morju ali jezeru. Skok v osvežilno vodo je sicer poživljajoč, vendar telo lahko podhladi in to postane manj odporno proti prehladnim virusom.

VEČER

Ne podcenjujte večerne ohladitve. Vedno imejte pri roki jopico ali ogrinjalo, da se pravočasno izognete ohladitvi telesa.

PIJTE MLAČNO

Izogibajte se ledenim pijačam, saj lahko podhladijo sluznico, da se ne more več braniti pred prehladnimi virusi, in ti napadejo telo.

ZNOJENJE DA, PODHLADITEV NE

Poleti lahko med delom na vrtu, sprehodom ali samo pri hoji po stopnicah hitro priteče znoj. Potenje je sicer zdravo in uravnava telesno temperaturo, vendar mokra oblačila ohladijo telo. Če ste se preznojili, se čim prej preoblecite. NASVET: Posebej priporočljiva so funkcionalna oblačila iz poliestra in polipropilena, saj odvajajo znoj od telesa oziroma na zunanjo stran oblačila. Nasprotno pa bombaž kopiči vlago v sebi in se pri znojenju kot hladna koža prilepi na telo, s čimer lahko zniža telesno temperaturo tudi do 10 stopinj Celzija.

ZMERNO SONČENJE

Ne izpostavljajte se po nepotrebnem preveliki vročini in premočnemu soncu. Oboje nam namreč načne imunski sistem. Če brez sonca ne morete, pa pazite, da boste veliko pili, s čimer boste ohranjali vlažno sluznico. NASVET: Tudi v senci si lahko naredite udoben kotiček. To ne bo koristilo le vašemu telesu, ampak tudi koži, saj ne bo izpostavljena prevelikemu UV-sevanju.

UMIVANJE ROK

Večkrat na dan si umijte roke, saj se ravno na njih prehladni virusi najraje zadržujejo. Če se z neumitimi rokami dotaknete obraza, hitro najdejo pot do nosne sluznice in naprej v telo. Osvežilni robčki so poleti odlični za ohranjanje čistih rok in hkratno osvežitev. Poleg tega so zelo praktični za na pot.