Zajedavci

Glistavost prinese še veliko drugih bolezni

Tea Dečman/Novice Svet24
21. 7. 2018, 11.40
Posodobljeno: 21. 7. 2018, 12.34
Deli članek:

Čeprav je glistavost pri njih zelo pogosta, jo starši večinoma jemljemo prelahko oziroma se ne zavedamo vseh zdravstvenih nevarnosti, ki jih prinašajo zajedavci, če jih ne odpravimo.

Dreamstime
Vsaj enkrat na teden zamenjajte posteljnino, perite pa jo pri 95 stopinjah.

Gliste izločajo strupene snovi, ki se vsrkavajo v telo in povzročajo spremembe v krvi, zato so zelo pogosti sopojavi okuženosti z zajedavci slabokrvnost, bledikavost in jetrne težave, pa tudi bronhitis. Ličinke glist lahko namreč uidejo tudi v pljuča, kjer nadaljujejo svoj razvoj.

SIMPTOMI

Znaki, da ima vaš otrok zajedavce, so lahko tudi temni kolobarji okrog oči, vrtanje po nosu in nervoza, premetavanje med spanjem, bledica, utrujenost in slabokrvnost.

VRTANJE PO NOSU IN NEMIR

Najznačilnejši simptom, po katerem starši prepoznajo glistavost pri otrocih, je srbenje ritke, predvsem zvečer. Kadar to opazite, je smiselno opraviti pregled blata, vendar ta žal – tudi ob preiskavi s stekelcem, s katerim se iščejo jajčeca, ki jih gliste proti jutru izležejo v zadnjično gubo – ni stoodstotno zanesljiv. Če torej kljub negativnemu rezultatu še vedno sumite, da je vaš otrok okužen z zajedavci, se lahko teh lotite z naravnimi sredstvi, ki lahko služijo tudi kot odlična preventiva.

DA JAJČECA NE PRIDEJO DO UST …

Še bolj kot po navadi otroka spodbujajte, da si večkrat na dan (ne samo pred jedjo) umije roke z milom. Otroku razložite, da se ob praskanju po ritki jajčeca naselijo pod njegovimi nohtki, zato ni dobro, da ima prste v ustih. Vsakič ko želi dati roko v usta, ga ustavite. Otroku povejte, da če se že mora popraskati po ritki, naj se popraska čez oblačila, da pride čim manj jajčec pod nohte. Dvakrat na dan mu zamenjajte spodnjice (zjutraj in zvečer), v spodnjicah naj tudi spi, da bo čim manj jajčec prišlo na posteljnino. Vsaj enkrat na teden zamenjajte posteljnino, operite jo pri 95 stopinjah. Ker so mikroskopsko majhna jajčeca razpršena tudi v prahu v prostoru, kjer se otrok največ zadržuje in spi, vzdržujte strogo higieno in vsak dan z vlažno krpo obrišite prah.

2-krat na dan otroku, ki ima težave z glistami, zamenjajte spodnjice.

PREKINITE KROG

Ob praskanju po ritki se jajčeca naselijo pod otrokovimi nohti, zato ga ustavite vsakič, ko opazite, da nese roko v usta.

OTROŠKA SOBA

Ker so mikroskopsko majhna jajčeca razpršena tudi v prahu v prostoru, kjer se otrok največ zadržuje in spi, vsak dan z vlažno krpo obrišite prah.

Predvsem pri majhnih otrocih, ki imajo roke pogosto v ustih, je zelo težko prekiniti življenjski krog glist, zato je takrat ustrezna higiena še pomembnejša. 

Dreamstime
Gliste imajo otroci zelo pogosto, jemati pa jih moramo resno!