SEZONSKO SADJE

Borovnice za odpornost, melone za hitro hujšanje

Z.F. / Novice Svet24
21. 7. 2018, 09.00
Deli članek:

Nektarine ščitijo kožo pred škodljivimi sončnimi žarki, marelice odpravljajo zaprtost, lubenica skrbi za zdravo srce, robidnice za prebavo …

Profimedia
Borovnice razgrajujejo maščobe.

Čeprav je večina sadja dostopna skoraj vse leto, lahko v poletnih mesecih uživamo še v drugih vrstah sadja, ki jih ponuja narava. Večino lahko naberemo na domačem vrtu.   

SADJE IN ZELENJAVA 5-KRAT NA DAN

V poletnem času moramo ob vročih dneh skrbeti, da popijemo dovolj vode, ne pozabimo pa tudi na sadje in zelenjavo, ki bosta prispevala pomembne vitamine in minerale. Sadje je bogato tudi z vlakninami in drugimi koristnimi hranili za telo. Ne boste zgrešili, če boste poleti sadje vključili v vseh pet obrokov v dnevu. Sadje med drugim vsebuje od 80 do 90 odstotkov vode in tako pomaga telesu ohraniti primerno preskrbljenost z vodo. Izpostavimo lahko lubenico, ki je bogata z vitamini in minerali, vsebuje pa tudi 92 odstotkov vode. Vlaknine pomagajo urejati prebavo in preprečujejo zaprtje. S skodelico narezane lubenice boste zaužili le 43 kalorij. Je odličen vir vitaminov B, magnezija, fosforja, cinka, bakra, selena in betaina. Ste vedeli, da vsebuje več antioksidanta likopena kot drugo sadje ali zelenjava? Z rednim uživanjem lubenice boste zmanjšali tudi tveganje za nastanek debelosti, diabetesa in srčnih bolezni.

Arhiv časopisa Novice Svet24
Lubenica je vir betakarotena, vitamina C, pektina, likopena, kalija in železa. Zaradi visoke vsebnosti vode je koristna predvsem pri ledvičnih težavah.

ZAŠČITA PRED DIABETESOM

Melona z vsemi minerali in vitamini odlično nadomesti tekočino, ki jo izgubimo med znojenjem. Vsebuje veliko vitamina C in betakarotena, ohranja zdravo kožo in zmanjšuje kožne nepravilnosti. Izjemno koristna je pri detoksikaciji in hujšanju. Ne pozabite nanjo v času neurejene prebave. Dve skodelici melone vsebujeta le 120 kalorij, prav tako zadovolji potrebo po sladkem.

ZA BOLJŠO PREBAVO

Breskve so odlične v primerih, ko mrzlično iščemo nekaj sladkega. Hitro nasitijo, poleg tega pa telo oskrbijo z 11 odstotki dnevne potrebe po vitaminu C. Podobno je z nektarinami. Bioflavonoidi, lutein in betakaroten v sodelovanju z vitaminom C pa ščitijo kožo pred škodljivimi sončnimi žarki.

Dreamstime
Marelice odpravljajo infekcije. Vsebujejo velike količine vitaminov A, C in B, kalija in betakarotena.

ZA KREPITEV ORGANIZMA

Marelice so polne železa, vitamina C, betakarotena, kalija in vlaknin ter pomagajo pri prebavnih motnjah in zaprtju. Visoka vsebnost koristnih hranil v borovnicah, robidah, jagodah in malinah skrbi za krepitev imunskega sistema in pomaga pri težavah s kardiovaskularnimi obolenji.