Težava

Naj vam nespečnost ne pokvari dopusta

T.D. / Novice Svet24
17. 7. 2018, 07.10
Deli članek:

Končno je nastopil dopust in za vami je dolg dan poležavanja na vročini in spopadanja z valovi, vaš želodec pa je poln lokalnih dobrot. Ste povsem izčrpani, a ko ležete v posteljo, ne morete zaspati.

Dreamstime
Nespečnost nas zagrabi, ker neznano okolje naše možgane spodbudi, da so vso noč na preži.

Na splošno velja – in to potrjujejo tudi znanstveniki –, da ljudje na neznanih krajih in v novih prostorih veliko slabše spimo. To zanimivo dejstvo, ki je dolgo burilo duhove, je zdaj dobilo znanstveno pojasnilo.

MOŽGANI NA PREŽI

Bodisi je prehrupno ali pretiho, prehladno ali prevroče, presvetlo ali pretemno, pohištvo je drugače razporejeno, vzglavnik in vzmetnica nista prava, posteljnina diši drugače – razlogov je nešteto. Čeprav vsak od njih vsekakor pripomore k naši nespečnosti na dopustu, pa je v resnici razlog samo en – neznano okolje naše možgane spodbudi, da so vso noč na preži, da so pozorni na morebitne nevarnosti, ki lahko pretijo na neznanih krajih, zaradi česar spimo samo z enim očesom, bi lahko rekli. Pravzaprav, kot kaže raziskava, spimo samo z enim ušesom.

KAKO POSKRBETI, DA BOMO NA DOPUSTU BOLJE SPALI?

Lahko si pomagamo z nekaj zvijačami, pravijo strokovnjaki za spanje. Ključ se skriva v tem, da neznani prostor naredimo čim bolj domač. To pomeni, da nikakor ni odveč na potovanja in dopuste jemati svoje blazine, ki smo je navajeni. Priporočljivo je v novi spalnici vzpostaviti podobne razmere, kot jih imamo v domači – podobno temperaturo, svetlost in tišino.

KAKO RAVNATI, KADAR NE MORETE SPATI?

Predvsem je pomembno, da se zavedate, da gre za povsem normalen pojav. Večina ljudi v novih prostorih ne more spati. Zavedanje tega je pomembno predvsem zato, da vas pri tem ne začne grabiti panika. Ne premetavajmo se nejevoljno po postelji, ampak vstanimo in počnimo kaj sproščujočega – posedimo na svežem zraku na terasi, poslušajmo glasbo, berimo. Važno je, da počnemo karkoli, kar bo umirilo naš tok misli. Kadar ne moremo spati, nikakor ni priporočljivo prižigati računalnikov in pametnih telefonov, saj je njihova modra svetloba eden glavnih krivcev za slab spanec.