Pod drobnogledom

Led v pijačah je zdravju nevaren

Z.F. / Novice Svet24
16. 7. 2018, 20.45
Deli članek:

Hrvaški inšpektorat za zdravje je ugotovil, da je oporečna skoraj tretjina ledu.

Dreamstime
Voda, ki jo uporabljajo za pripravo ledu, je higiensko ustrezna. Okuži in umaže se predvsem zaradi slabega vzdrževanja aparatov in pripomočkov za pripravo in strežbo ledu.

Raziskava, ki jo je izvedel Zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, je potrdila, da okoli 40 odstotkov ledu, ki ga dobimo v restavracijah in kavarnah, ne ustreza strogim mikrobiološkim predpisom. Vzorce so preverili v 363 gostinskih in trgovskih obratih. Najpogosteje je v oporečnem ledu povečano število aerobnih in mezofilnih bakterij, ki so posledica neprimerne osebne higiene. Tudi po uporabi stranišč. Pri nas podobnih preiskav ledu še ne opravljajo.

VEČ POUDARKA ČISTIM POVRŠINAM

Bakterije, ki so jih našli v ledu, se skrivajo predvsem tam, kjer je veliko stika z rokami, kozarci in drugim gostinskim priborom. Inšpektorat meni, da je vzrok predvsem v slabem čiščenju delovnih površin in pripomočkov. Mikroorganizmov žal ne vidimo, zato je treba imeti dobra čistilna in dezinfekcijska sredstva, ki odstranijo tudi zažrte ostanke hrane in preprečijo razvoj bakterij. Vprašanje, ki se pojavlja, je tudi strokovnost osebja; ali je osebje sploh pravilno poučeno o higieni, na katero je treba paziti in jo vzdrževati.

Dreamstime
V Evropski uniji ne obstaja kriterij, ki bi določal odstotek bakterij, ki je lahko v eni kocki ledu.

MOŽNOST ZASTRUPITEV

V letos izvedeni raziskavi je bilo 96 vzorcev kontaminiranih; odvzeti so bili iz kavarn, bencinskih postaj, ribarnic, trgovskih centrov in hotelov. V nekaterih vzorcih se je poleg aerobnih mezofilnih bakterij pojavila tudi enterokoka bakterija, ki lahko izzove urinarno infekcijo. Poleg urinarnih težav pa lahko povzroči tudi želodčne in črevesne težave. Zato je zavod za javno zdravstvo tam, kjer so ugotovili prisotnost bakterije, odredil redno čiščenje ledomatov, zahteval vodenje evidence čiščenja, boljšo dezinfekcijo in izobraževanje osebja o pravilnem ravnanju in rokovanju z ledom. Vse skupaj pa bodo v nadaljevanju tudi redno preverjali in pregledovali.