Koprive so bogate s kalcijem (vsebujejo ga celo več kot kravje mleko), magnezijem in železom, v njih pa najdemo tudi betakaroten, vitamin C in številne druge koristne snovi. Koprive sicer vsebujejo tudi nitrate, ki lahko škodijo organizmu, vendar so bogate tudi s klorofilom, ki izniči učinek nitratov v telesu. Klorofil namreč igra pomembno vlogo v črevesju, kjer zavira pretvorbo nitratov v kancerogene nitrozamine in s tem zmanjšuje njihov škodljivi učinek.

OMILITE BOLEČINE V SKLEPIH IN MIŠICAH

Zagotovo ste že slišali ljudsko modrost: »Če padeš v koprive, vsaj revme ne boš imel.« To popolnoma drži. Že stari Rimljani so s koprivami zdravili revmatična obolenja in spodbujali krvni obtok. Številni starogrški misleci pa so koprivo častili kot eno najbolj zdravilnih rastlin, ki varuje telo pred različnimi obolenji vse leto. Proti revmatskim bolečinam deluje sok iz kopriv, ki ga pripravite tako, da v sokovniku zmeljete liste in stebla kopriv, sok pa nato precedite in shranite v temnih steklenicah na hladnem. Sok kopriv mešajte z drugim zelenjavnim ali sadnim sokom ter pijte pred vsakim obrokom, pomagal vam bo pri zniževanju krvnega pritiska ter pomiril boleče sklepe in mišice.

BOLEČE AFTE

Preženite jih s čajem iz kopriv. Pripravite ga tako, da zavrete vodo, jo odstavite in vanjo pomočite sveže ali posušene liste kopriv. Pustite stati deset minut in odcedite. Čaj bo pomagal pri različnih vnetjih ustne votline in pri zdravljenju bolečih aft.

ZA ZDRAVJE IN DOBRO POČUTJE

Pripravite si poparek. Žličko posušenih listov ali korenine koprive prelijte s skodelico vrele vode, pustite stati deset minut in tekočino precedite. Napitek pijte trikrat na dan za zdravljenje in lajšanje različnih tegob ter kot preventivo.