NARAVNA POMOČ

Domači recepti za tegobe, ki nas tarejo poleti

Zoran Franc/Novice Svet24
7. 7. 2018, 21.00
Deli članek:

Česen je zagotovo najbolj nepogrešljiva začimbnica v poletnih mesecih. Si predstavljate sveže pečene ribe in druge morske dobrote brez tržaške omake? In kako boste najhitreje ublažili pike žuželk?

Dreamstime
Izberimo česen

Česen je zagotovo najbolj vsestransko živilo, ki so ga ljudje s pridom uporabljali že pred tisočletji. Velja za glavno sestavino številnih pripravkov, uporablja se za lajšanje različnih zdravstvenih težav, nepogrešljiv je zagotovo tudi v kulinariki. Česen je eden najmočnejših naravnih antibiotikov, ki pomaga pri uničevanju najbolj škodljivih vrst bakterij, obenem pa deluje tudi protiglivično.

ČESEN IN MED

Največ koristnih učinkovin iz česna boste vnesli v telo, če ga boste zaužili na tešče. Odlična kura, ki bo služila krepitvi imunskega sistema in povečanju energije, je sestavljena iz treh strokov česna, ki jih zdrobite in prelijete z žlico medu.

NAD SRBEČICO

Poletje je tisti čas, ko imajo krvosesi zabavo. In to ne kakršnekoli, temveč pravo pojedino, ki ji včasih ni videti konca. Čeprav ste se pred njihovimi piki dobro zavarovali, pa kateremu izmed komarjev občasno vendarle uspe priti do dragocene krvi. Če ste komarjeva tarča, na mesto srbečega pika položite rezino česna. Oteklinica in srbečica bosta kmalu izginili. Lahko pa česen tudi stisnete in tekočino uporabite na mestu pika. Resda bo malce smrdelo, a bo delovalo.

POZDRAVITE UHO

Boleča ušesa so na morju pogost pojav. Začetne težave lahko hitro pozdravite z nekaj kapljicami česnovega soka, v vsakem primeru pa čim prej obiščite zdravnika in preprečite resnejše vnetje in težave.

ODSTRANITE BRADAVICE

Če se tudi vi srečujete z grdimi bradavicami, ki jih povzroča človeški papiloma virus (HPV), se jih znebite s česnom. Česen sesekljajte in ga nanesite neposredno na bradavico. Zaščitite z obližem in pustite učinkovati čez noč. Ponavljajte, dokler bradavica ne izgine.

Dreamstime
Česen in med

PROTIBOLEČINSKO MAZILO

Ste vedeli, da boste z uživanjem česna omilili »muskelfiber« oziroma mišično vnetje? To pa ni vse, pripravite si tudi protibolečinsko mazilo, ki ga pripravite iz česna in gorčičnega olja. Česen strite in zmešajte z oljem ter segrevajte do temperature, ki jo lahko prenesete s konico prsta. Ko se ohladi, precedite in uporabite za masažo bolečih predelov.

ODPRAVITE MOZOLJE

Olje v česnu je naravni antibiotik, ki razkužuje in zdravi mozolje. Najbolj pomaga na začetku vnetja. Nato obraz namažite z mešanico kvasa in malo vode ter nežno očistite.

POMOČ PRI ARTRITISU

Učinkovita kombinacija je jabolčni kis, med in česen. Mešanico 10 strokov česna, skodelice jabolčnega kisa in skodelice medu zmešajte v mešalniku ter uživajte 14 dni po dve žlici na tešče.