Slabovidnost

Škiljenje je pogosto dedno in prirojeno

T.D. / Novice Svet24
30. 6. 2018, 11.20
Deli članek:

S takšno okvaro vida se dojenčki pogosto že rodijo, čeprav jo je v prvih mesecih težko zaznati. Kako prepoznati ta neprijeten pojav in kako ga odpraviti?

Dreamstime
Najpogostejše metode zdravljenja so prekrivanje normalnega očesa in očesne vaje, kapljice za oči, v skrajni sili pa tudi kirurški poseg, ki povrne ravnotežje očesnih mišic.

Škiljenje ali strabizem je precej pogost pojav, pri katerem se samo eno oko usmeri v predmet, ki ga človek gleda, drugo pa se usmeri v vse možne smeri, gor ali navzdol, preveč levo ali desno. Možgani zaradi neusklajenosti prejemajo nasprotujoče si informacije, ki lahko povzročijo dvojni vid.

VZROKI ŠKILJENJA

Strabizem je lahko posledica različnih motenj vida, na primer daljnovidnosti ali kratkovidnosti. Pogosto se pojavlja v družini in je deden, ne tako redko pa ga povzročajo okvare v mišicah, ki omogočajo premikanje oči. V zelo redkih primerih je škiljenje posledica očesnega raka ali ohromelosti mišic v enem očesu zaradi hujše bolezni, kot je možganski tumor.

KDAJ K ZDRAVNIKU?

Takoj, če sumimo, da nas oči ne ubogajo. Če gre za lažjo obliko škiljenja, čutimo v očeh napetost in vidimo dvojne slike le, kadar smo utrujeni, v resnih primerih pa imamo težave ves čas. Nikar ne odlašajmo s posvetom pri oftalmologu, če pri sebi ali pri otroku zaznamo odklon pogleda enega očesa, če imamo vid okrnjen zaradi manjše uporabe enega očesa, če zaznamo, da otrok nezavedno eno oko prikrije oziroma nanj zamiži, da bi videl bolj jasno, oziroma se nam zdi, da glavo ob branju ali kar tako nagne vstran.

PREJ KO ZAČNEMO, VEČJI SO USPEHI!

Dobro je, da se zdravljenje začne čim prej. Glavni cilji zdravljenja so vzdrževanje dobrega vida, poravnava oči in vzpostavljanje globinskega vida oziroma normalnega tridimenzionalnega zaznavanja. Zdravljenje običajno poteka v treh stopnjah. Med prvo poskuša zdravnik popraviti refrakcijsko napako očesa, sledi pokrivanje močnejšega očesa, s čimer prisili šibkejše oko, da se razvije. Otroci nosijo prevezo točno določene ure dneva. Ko se doseže primerna ostrina vida, včasih sledi tudi kirurški poseg, ki popravi očesne mišice.