PREPROSTE, A ZDRAVILNE

Kamilice za vzglavnik in proti izpuščajem

Z.F. / Novice Svet24
17. 6. 2018, 10.00
Deli članek:

Le kdo ne pozna dišečih belo rumenih cvetov, ki krasijo vrtove, obcestne poti in polja? Iz njih so babice otrokom rade pripravile kamilični čaj, ki je blagodejno deloval na skoraj vse. S tem so odpravljale trebušne krče, izpirale rane in vnetja, stanje pa se je povsod precej hitro izboljšalo. Pa vi, jih še nabirate?

Dreamstime
Privoščite si kakovosten spanec in vzglavnik napolnite s kamilicami.

Ne glede na to, da kamilice pogosto srečujemo ob cestah, poljih in travnikih, si vendar ne moremo privoščiti njihovega nabiranja povsod, kjer bi to želeli. Dobro je, da mesto, kjer jih nabiramo, poznamo. Ob cestah kamilic gotovo ne bomo nabirali, saj so polne prahu in nevarnosti iz izpušnih plinov ter ostalih nečistoč iz okolja. Odsvetovano jih je nabirati tudi na poljih, kjer kmetje za dosego večjega pridelka škropijo. Najbolje bo, če jih nabiramo na domačem vrtu, kjer tal nismo poškropili s pesticidi.

Čas za žetev

Če še niste, je skrajni čas, da jih poberete. Pri kamilicah so uporabni zgolj cvetovi, ki jih pazljivo nabrane razprostremo po časopisnem papirju in sušimo, najbolje nekje v senci, od tri do pet dni. Potem jih spravimo v kovinske škatlice ali steklene kozarce, ki jih lahko dobro zapremo, s čimer poskrbimo, da nam ne bo ušla aroma.

Dreamstime
Čas je, da se odpravite na vrt in poskrbite za bero cvetov.

Naredimo vzglavnik

Zraven odličnega čaja in oljnih izvlečkov, ki jih lahko pripravimo iz kamilic, si lahko iz kamilic naredite tudi vzglavnik, ki bo koristil predvsem za kakovosten spanec. Apigenin, kemična sestavina, ki je v kamilici, pomirja centralno živčevje, kar nas pomiri in zaziblje v sen. Podoben učinek boste dosegli tudi, če si boste pripravili aromatično kopel. V kad si natočite vročo vodo, v katero dodate dve zvrhani žlici kamilic. Eterična olja bodo prodrla v kožo in jo prijetno zmehčala, prijeten vonj pa bo ublažil tesnobo in stres. Nič ne bo narobe, če boste k pripravi vzglavnika dodali tudi nekaj sivke, prav tako si jo privoščite pri pripravi kopeli.

Odpravimo izpuščaje 

Številne kreme in dezodoranti vsebujejo kamilico. Eterično olje deluje protivnetno in kožo pomirja. Prav tako pomaga pri celjenju opeklin, zato v specializiranih prodajalnah kupite kamilično olje, ki ga nato zmešajte z belo gazo, kar je osnova za kreme. Nič pa ne bo narobe, če boste kamilico zmešali s kakšno drugo naravno kremo.