Nevarna bolezen

FOTO: Petletnica žrtev skrivnostne paralize, dokler mati ni preverila njenega lasišča

S.R.
12. 6. 2018, 09.55
Posodobljeno: 12. 6. 2018, 12.35
Deli članek:

Zjutraj je vstala s postelje in se zgrudila, sledil je šok.

Jessica Griffin/Facebook
Na tem mestu se je skrival nevarni klop.

Petletna Kailyn Griffin iz Grenade v ameriški zvezni državi Mississippi je prejšnjo sredo zjutraj vstala s postelje in se nemudoma zgrudila. Vsakič, ko se je poskušala pobrati, je padla, hkrati pa je imela hude težave z govorom. Njena mati Jessica Griffin je za televizijsko hišo WLBT dejala, da je bila še večer pred tem povsem v redu. Sprva je pomislila, da so ji zaspale noge, nato pa ji je lase spela v čop in obnemela. Lasišča se je držal od krvi nabrekel klop. Izvlekla ga je, ga spravila v vrečko in se skupaj s hčerko odpravila v bolnišnico, kjer so ji zdravniki pojasnili, da je deklica zbolela za nenavadno boleznijo, imenovano klopna paraliza.

»Zdravniki so po številnih krvnih preiskavah in slikanju možganov z računalniško tomografijo ugotovili, da gre za klopno paralizo. Za božjo voljo starši, PROSIM preglejte svoje otroke za klope! Bolezen je pogostejša pri otrocih kot pri odraslih!« je na facebooku zapisala Griffinova

Klopna paraliza

Bolezen povzročajo samice klopa, ki so tik pred tem, da bodo izlegle jajčeca. Ko se napijejo krvi, v gostitelja izločijo nevrotoksin, ki povzroči paralizo. Simptomi se lahko pojavijo od pet do sedem dni po začetnem ugrizu klopa, paraliza pa se najprej pojavi v nogah, nato pa se lahko razširi na roke. Simptomi vključujejo utrujenost, otrplost in vse večjo gibalno oviranost, navajajo pri Ameriški fundaciji za lymsko boreliozo (ALDF). Dodajajo, da ima v poznejši fazi bolnik težave s premikanjem obraza in jezika, nato pa tudi z dihanjem. Posledica je odpoved dihal in končno tudi smrt. Klopna paraliza je sicer pogostejša pri živalih.

Mala Kailyn dobro okreva, je medtem na facebooku sporočila mati.