Vitkost

To so razlogi, da se po dieti spet zredite!

odkrito.si
11. 6. 2018, 22.00
Deli članek:

Nasvete o dietah in hujšanju najdemo v tako rekoč vsaki reviji, na spletu, televiziji, skratka povsod. A roko na srce, to ne spremeni dejstva, da so diete kljub temu v večini primerov neuspešne.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Eden izmed najočitnejših znakov zamaščenih jeter je nabiranje maščobe okoli pasu. Če se vam torej kilogrami najbolj nabirajo ravno na tem delu telesa, bo treba najprej poskrbeti za jetra. V nasprotnem lahko nenehno hujšate, kilogrami pa se bodo vsakič znova vztrajno vračali kot bumerang. Ker naša jetra prisegajo izključno na naravna zdravila, medtem ko jih sintetična le še dodatno obremenijo, izbirajte modro. Izvleček iz pegastega badlja velja za eno boljših, če ne kar najboljšo rešitev za jetra. Prav tako odlična izbira so artičoke, na katere so denimo prisegali že stari Rimljani in Grki, danes pa veljajo za znanstveno preverjeno zdravilo za jetra. Poleg tega pomagajo pri prebavnih motnjah in so zato odlična izbira, preden začnemo shujševalno dieto. Sprememba prehrane namreč skoraj vedno vpliva na prebavo, četudi gre za spremembo na bolje, ko denimo v svoj jedilnik vnesemo več zelenjave. Dobra prebava in zdrava jetra so osnova uspešnega hujšanja. Najboljša dieta za vas: mediteranska dieta velja za enega najbolj zdravih načinov prehranjevanja na svetu in dobro dene tudi jetrom. Polnozrnati kruh, žita, zelenjava, stročnice, oljčno olje, semena, začimbe, zelišča ter pest nepraženih oreščkov naj na dan zasedajo polovico vašega krožnika.

STRES IN UTRUJENOST

Kot da ni dovolj že to, da nam stres in utrujenost pobereta vso voljo, se vmešavata tudi v naše shujševalne načrte. Ne samo da stres pri nekaterih ljudeh poveča željo po (nezdravi) hrani, dolgotrajna napetost v telesu tudi sprošča hormon kortizol, ki pripomore k občutku pomanjkanja energije. Dieta v takšnem stanju zato odpade, saj obstaja velika verjetnost, da boste obupali, še preden boste zares začeli. Zaradi povišanega kortizola je lahko hujšanje izredno počasno ali sploh neuspešno. Zato raje začnite takole: poskrbite, da boste s prehrano zaužili dovolj vitaminov B12, B6 in B3, ki zmanjšujejo utrujenost in izboljšajo delovanje organizma.

VITAMIN C

V študiji, ki so jo opravili na univerzi v Arizoni, so prišli do ugotovitve, da rekreativci, ki pred vadbo zaužijejo 500 miligramov vitamina C, pokurijo več maščob kot tisti, ki tega ne storijo. Na kurjenje maščob sicer vpliva tudi način vadbe. Ogromno ljudi naredi napako, ko ob začetku hujšanja začne z visoko intenzivno vadbo, pri kateri srčni utrip spravijo v višave. Takšna vadba pripomore k večji vzdržljivosti, maščobe pa se bolj porabljajo z vadbo nekoliko nižje intenzivnosti. To ne pomeni, da se pomikamo počasi kot polž, temveč da vzdržujemo tempo, pri katerem smo še sposobni kaj povedati in nimamo občutka, da nam bo srce ušlo iz telesa. Kakorkoli že, ko se odločimo telovaditi, pa nam pri kurjenju maščob lahko očitno pomaga tudi vitamin C. Tega v izobilju vsebujeta acerola in šipek. Za primerjavo: limona, ki jo največkrat povezujemo z vitaminom C, v 100 gramih vsebuje 53 miligramov vitamina C, acerola pa kar dobrih tridesetkrat več (1677 miligramov vitamina C na 100 gramov)! Če je še ne poznate, je tako skrajni čas, da jo vključite v svojo prehrano. Najboljša dieta za vas: pojejte veliko sveže zelenjave in sadja in si tako zagotovite zadosten dnevni vnos vitamina C. Tudi sicer poskušajte jesti čim bolj zdravo, ničemur pa se vam ni treba odrekati, če le ne pretiravate s količino.