Odlična osvežitev

Ribez je vir piktina in zdravja

Zoran Franc / Novice Svet24
10. 6. 2018, 18.19
Deli članek:

Ste vedeli, da ribez vsebuje približno toliko vitamina C kot agrumi? Odlikuje ga svež, nekoliko kiselkast okus, ki je nadvse primeren za pripravo spomladanskih in poletnih napitkov, sladic, marmelad in džemov.

Dreamstime
Ribez z bogatim naborom vitaminov in mineralov odlično krepi imunski sistem.

Ribez na naše telo deluje zelo osvežilno, ima pa tudi številne koristne zdravilne lastnosti. Prepoznan je kot odličen diuretik, ugodno vpliva na prebavo, čisti kri in je primeren v obdobjih prečiščevanja. Strokovnjaki jih priporočajo tistim, ki jedo veliko škroba in beljakovin, saj preprečuje razvoj nevarnih bakterij v črevesju, ki jih spodbuja takšno prehranjevanje (kandida).

MOČAN IMUNSKI SISTEM

Sadovnjaki in vrtovi so v teh dneh polni manjših rdečih in črnih ribezovih jagod, ki čakajo, da jih oberete. Ribez je bogat z vitaminom C, skrbi za znižanje telesne temperature, pomaga pa tudi pri ledvičnih obolenjih. Ugotovili so, da pospešuje nastajanje hormonov, varuje sluznico, pomirja živčevje, izboljšuje razpoloženje in spodbuja pravilno delovanje srca pa tudi živčevja. Poleg vitamina C najdemo v ribezu še vitamina A in B3, kalij, železo, kalcij in mangan.  

KORISTNI TUDI LISTI

Liste rdečega ribeza lahko uporabite v zdravilne namene. Posušeni so primerni za pripravo čaja, ki pomaga pri težavah z mehurjem in ledvicami. Čaj je smiselno uživati vsaj dvakrat dnevno; zjutraj na tešče in po kosilu. Nič pa ne bo narobe, če ga boste pili tudi ob večeru, le vedeti morate, da boste pogosteje hodili na stranišče.

VIR PEKTINA

Še ne veste, kako boste porabili ves ribez, ki ga ponuja sadovnjak? Rdeči ribez je bogat s pektinom, zato ga lahko uporabite tudi pri vlaganju ali pripravi marmelade drugega sadja namesto pektinovega koncentrata. Domači pektin lahko naredite iz 1 kilograma mešanega sadja. Potrebujete nezrela jabolka, zelene kosmulje, kutine, rdeč ribez in četrt litra vode. Vodo skoraj zavrite, dodajte sadje, kuhajte 30 minut in neprestano mešajte. Ko se mešanica zgosti, jo pretlačite in skozi cedilo vlijte v kozarce. Sterilizirajte 10 minut v vreli vodi.