Neustrezna mila

Prevroča voda in predolgo prhanje sta recept za katastrofo

R.T. / Revija Bodi zdrava
10. 6. 2018, 21.33
Deli članek:

Se vam zdi, da je suha koža samo zimska nadloga? Neprava nega kože je lahko vzrok, da imate ves čas občutek, da vas vse srbi in zateguje. Preverite svoje negovalne rituale.

Profimedia
Prhajte se največ 10 minut, voda pa naj nima več kot 30 stopinj C.

Piling je seveda nadvse primerna metoda za odstranjevanje odmrlih kožnih celic, a nikar ne pretiravajte. Luščilna sredstva namreč prav tako s kože odstranjujejo vso naravno prisotno zaščito, zato je piling priporočljivo izvajati največ dvakrat na teden.

Če bi se ravnali samo po oglasih za negovalno kozmetiko, bi lahko sklepali, da človek za ustrezno vlažnost kože potrebuje zgolj nekakšen balzam (navadno tistega najnovejšega in najnaprednejšega), in je težava s suho kožo rešena. A iz izkušenj vemo, da zgolj redno mazanje z najljubšim negovalnim izdelkom ni dovolj, da bi preprečilo občutek srbeče kože, ki občasno zateguje, kot da je premajhna, se lušči v drobnih kosmičih, v hladnejšem obdobju pa celo popoka. Če simptome poznate, čeprav se redno mažete z najbolj priznanimi losjoni za telo, je za vašo nenehno suho kožo lahko kriv kateri (ali več) od spodaj naštetih razlogov.

PREPOGOSTO SE PRHATE

Eden najpogostejših razlogov za suho kožo je pretirano čiščenje. Koža ima namreč naravno prisotno zaščitno bariero, ki jo tvorijo olja, voda in naravni vlažilni faktor. Kadar kožo umijemo z milom, geli za prhanje, čistilom za obraz in podobnimi čistilnimi izdelki za kožo, to zaščitno bariero odstranimo. Sčasoma se bariera seveda znova vzpostavi, a če jo izpiramo pogosto, je seveda naša koža dlje časa brez tako imenovanih naravnih hidratorjev. Mnogo dermatologov zato svetuje, da se (zlasti tisti z bolj občutljivo kožo) umivamo zgolj enkrat na dan, in to pred spanjem, ker regeneracija ponoči poteka hitreje, saj koža ni izpostavljena zunanjim vplivom in kozmetičnim izdelkom.

VODA JE PREVROČA

Pravi čas za mazanje kože je takoj po prhanju, ko je vaša koža še vlažna. Tako bo koža najbolje vsrkala vase, kar potrebuje. Takoj po prhanju si samo rahlo otrite kožo, nato pa nanjo nanesite vlažilno sredstvo.

Poleg pogostosti prhanja je pomembna tudi temperatura vode, s katero se umivate. Če ste ljubitelj dolgih vročih prh, to ni najbolj prijazno do vaše kože. Tudi temperatura vode namreč vpliva na izpiranje kožne bariere. Bolj ko je voda topla, hitreje s kože splahne bariero, zaradi česar je vaša koža posledično bolj suha, razdražena in vneta. Voda, s katero se prhate, bi morala biti ogreta na temperaturo približno 30 stopinj Celzija, kar je navadno temperatura ogrevanega bazena. Prhanje omejite na največ deset minut, po njem pa se je bolj priporočljivo otreti z brisačo kot pa se z njo grobo drgniti. 

Vaš izdelek za kožo ruši vaš naravni pH

Naravno je pH naše kože nekoliko kiselkast, kako zelo, je odvisno od vsakega posameznika. Izdelki, ki jih uporabljamo za čiščenje kože, pa niso nujno vedno vsi primerni. Če denimo uporabljate tradicionalna mila, ta lahko porušijo pH vaše kože, saj so nekoliko bolj bazična. Za čiščenje kože je najprimerneje uporabljati sredstva, ki imajo koži primeren pH. Med najbolj neprimerna sredstva pa spadajo univerzalni izdelki, namenjeni tako za umivanje telesa, lasišča, morda celo oblačil in še česa drugega.