Zdrava lepota

Nagajivo jagodičevje za božansko lepo polt

R.T. / Revija Zvezde
10. 6. 2018, 09.51
Deli članek:

Narava nas je bogato obdarila z jagodičevjem. Sladki sadeži so slastni sami ali v družbi smetane, nepogrešljivi pa so tudi za našo kožo. Da bomo lepi kot zvezde, sezimo torej po sočnih plodovih.

Dreamstime
Jagode vsebujejo encime, ki belijo zobe.

Poglejmo, kakšne lepotne pomočnike prinaša obilje pozne pomladi in zgodnjega poletja. Za vas smo zbrali tudi odlične recepte za maske, napitke in ostala domača negovalna sredstva, s katerimi bomo zasijali v toplih dneh.

JAGODE

V slastnih jagodah je več kot 300 zdravju in lepoti koristnih snovi: predvsem folna kislina, magnezij, kalij in vitamin C (dvakrat več ga je kot v limonah). Kožo oskrbujejo z vlago in jo ščitijo pred napadom bakterij.
Za bele zobe: jagode vsebujejo encime, ki belijo zobe. Vzemimo jagode in z njimi drgnimo po zobeh. Da bi njihov učinek izboljšali, jih pomešajmo s polovico žlice jedilne sode, zmes nanesimo na zobe in počakajmo pet minut. Zaradi visokega deleža sladkorja v jagodah je priporočljivo, da si na koncu operemo zobe še z običajno zobno kremo.

Profimedia
Jagode Goji: Jejmo jih kot prigrizek, a največ dva do tri grame suhih jagod na dan.

BOROVNICE

Drobni modri sadeži, ki jih nabiramo v gozdovih, preprečujejo tudi staranje. Po zaslugi njihovih polifenolov (sekundarnih rastlinskih snovi) se v telesu tvorijo nove kožne celice, delujejo pa tudi protivnetno. Olje iz semen borovnic v kozmetični industriji dodajajo kremam za suho kožo. Napitek zoper celulit: v mešalnik stresemo hladen jogurt (približno dva decilitra) in nekaj kock ledu. Dodamo dve pesti borovnic, zmešamo in popijemo. Napitek dokazano delujejo v prid lepi polti, uravnava telesno težo in zmanjšuje celulit.

ARONIJA

Jagode z grma aronije imajo veliko moč na naše počutje: zaradi bogate vsebnosti kalcija, železa in magnezija so dobra pomoč pri izmenjavi snovi v koži, povečujejo imunsko sposobnost organizma, vplivajo na izboljšanje vida, spomina in povečujejo prožnost kože.

Ker je aronija antioksidant, ki je poleg tega še bogat vir vitaminov in mineralov, ščiti kožo pred škodljivimi sončnimi žarki in melanomom, kar tudi vpliva na upočasnitev staranja kože. Aronija vsebuje tudi vitamin B, ki ohranja kožo čisto in sijočo ter preprečuje izbruhe mozoljev in madežev na koži, poleg tega še zmanjšuje možnosti pojava dermatitisa. 

Piling: vzamemo pol skodelice jagod aronije in jih v mešalniku zmeljemo. Dodamo toliko morske soli, da dobimo gosto pasto, ki jo v krožnih gibih nanesemo na kožo. Pazimo, da ne pritiskamo preveč, saj lahko poškodujemo in razdražimo povrhnjico.

Profimedia
Aronija upočasnjuje staranje kože.

RIBEZ

Majhen, a z velikim učinkom. Že v srednjem veku so izvlečke iz ribeza uporabljali pri kožnih tegobah, saj je bogat z nenasičenimi maščobnimi kislinami, predvsem gama linolno kislino. Ta pomaga ohranjati zalogo vlage in krepi obrambno sposobnost kože.

BRUSNICE ZA ZLAT SIJAJ 

Že Indijanci so rane oskrbovali z brusničnimi oblogami. Salicilna kislina v brusnicah namreč uničuje bakterije, čisti kožo, jo gladi in pomirja ter oskrbuje z omega 3 in omega 6 maščobnimi kislinami. Znane pa so tudi po tem, da dobro vlažijo lase in jim dajejo zlat sijaj.

Za lase: za rdečkast do zlat videz las zmešamo v skledi pol skodelice korenčkovega pireja, pol skodelice svežih pretlačenih brusnic in dve žlici limonovega soka. Mešanico enakomerno razporedimo po suhih laseh in se pokrijemo s kapo za prhanje. Po 10 minutah se oprhamo, splaknemo oblogo z las in občudujemo nov rdečkast odtenek v njih.