SKRITO ZLATO

Z listi robid nad drisko in razjede

Zoran Franc / Novice Svet24
19. 5. 2018, 15.03
Deli članek:

Le kdo ne pozna črnih, sočnih robid, ki so polne antioksidantov in odličen sadeč, ki ne sme manjkati v sadnih solatah? S plodovi bomo še malce počakali, zato se bomo tokrat osredotočili na liste.

Dreamstime
Njeni plodovi bodo zreli šele čez dobre tri mesece.

Le redko se pri določeni vrsti sadja razen na plod osredotočamo še na kateri drugi del drevesa ali grma. Plodovi, sploh jagodičevja, nam s svojimi živimi barvami predstavljajo pravo gurmansko poslastico, vendar ne prezrite preostalih delov, ki so prav tako uporabni. Tokrat bomo pozornost posvetili listom robid, saj je pravi čas, da jih naberete.

Zaradi številnih antioksidantov je čaj koristen tudi pri zaviranju staranja. Redno uživanje pomeni manj nevarnosti za prve gubice, a vseeno bodite zmerni.

KJE KORISTIJO?

Srednjemesnati listi robid, ki so na spodnji strani obarvani nekoliko rdeče, vsebujejo flavonoide, močne antioksidante. Njihova uporaba je povsem varna, le pretiravati ne smemo, odsvetujejo pa jih tudi nosečnicam in ženskam, ki dojijo. Liste uporabljamo pri bolečem grlu in ustnih razjedah, zaviranju starostnih gubic, ublažitvi težav s hemoroidi, driski in tudi celjenju ran. Glavni razlog se skriva v kvercinu, ki preprečuje oksidativni stres in vnetja v telesu, s tem pa se zmanjšajo tudi nevarnosti za številne kronične bolezni.

BOLEČE GRLO IN USTNE RAZJEDE

Če vas mučijo ustne razjede, med katere spadajo predvsem afte, uporabite čaj, ki ga pripravite iz posušenih listov robid. Čaj pripravite kot po navadi, v vrelo vodo vsujte žličko ali dve posušenih listov, odstavite in pustite nekaj minut. Ko se nekoliko ohladi, si s čajem izpirajte ustno votlino. Če vas boli grlo, uživajte čim več čaja in ga občasno tudi grgrajte.

HEMOROIDI IN DRISKA

Ne samo robide, tukaj vam bodo v pomoč tudi maline. Tako listi robid kot malin so odlični pri zaustavitvi driske. Pripravite si čaj in ga uživajte, dokler težave ne izginejo. Čaj, pripravljen iz listov robid, je koristen tudi pri blaženju težav s hemoroidi. Ohlajenega uporabljajte za pripravo obkladkov.