Nevarno

Nizko izobraženi so telesno manj aktivni

R.V./Njena.si
11. 5. 2018, 21.40
Deli članek:

Nacionalni inštitut za varovanje zdravja ocenjuje, da so nizko izobraženi odrasli manj telesno aktivni, zaradi česar jih pestijo nenalezljive kronične bolezni in prekomerna telesna teža ter debelost.

Dreamstime
Stroka poziva k večji skrbi za zdravje nas in otrok.

Delež telesno nedejavnih prebivalcev narašča v mnogih državah, poroča Svetovna zdravstvena organizacija. Ob svetovnem dnevu gibanja je stroka opozorila na nevarnosti, prizadeva pa si za večjo telesno aktivnost prebivalstva.

Bolezni, ki so povezane z neustrezno prehrano in telesno nedejavnostjo, se tudi v Sloveniji pojavljajo že pri otrocih.

KAJ SE ZGODI, ČE SE NE GIBAMO DOVOLJ?

Telesna nedejavnost vpliva na razvoj kronično nenalezljivih bolezni, kot so bolezni srca in žilja, sladkorna bolezen in rak, kot tudi na dejavnike tveganja zanje, kot so zvišan krvni tlak, zvišan krvni sladkor in debelost. Kronične nenalezljive bolezni tako predstavljajo skoraj polovico splošnega globalnega bremena bolezni.

V SLOVENIJI VSE VEČ BOLNIKOV

Kakšno je zdravstveno stanje prebivalcev v Sloveniji? Podobno kot v razvitih državah, tudi pri nas narašča število prebivalcev s kroničnimi nenalezljivimi boleznimi, ki so na prvem mestu po vzrokih smrti. Kot ocenjuje Nacionalni inštitut za javno zdravje (v nadaljevanju NIJZ), je problematika zelo pereča, saj se bolezni, ki so povezane z neustrezno prehrano in telesno nedejavnostjo, pojavljajo že pri otrocih.

Nacionalni inštitut za javno zdravje: »Moški so v primerjavi z ženskami značilno pogosteje telesno dejavni vsaj 30 minut dnevno.« 

NIZKO IZOBRAŽENI SLABO OZAVEŠČENI?

»Osnovnošolsko izobraženi so v primerjavi s srednješolsko in visokošolsko izobraženimi prebivalci značilno manj pogosto telesno dejavni vsaj 30 minut dnevno ali skupno 150 minut na teden. Razlike so statistično značilne pri obeh spolih. Moški so v primerjavi z ženskami značilno pogosteje telesno dejavni vsaj 30 minut dnevno ali skupno 150 minut na teden,« ocenjujejo na inštitutu.

KOLIKO ČASA NAJ NAMENIMO GIBANJU?

Kot pojasnjujejo na NIJZ, smernice Svetovne zdravstvene organizacije za odrasle priporočajo 150 minut zmerno intenzivne telesne dejavnosti ali 75 minut visoko intenzivne telesne dejavnosti na teden za ohranjanje zdravja. Za preprečevanje dejavnikov tveganja je priporočeno to količino podvojiti, za krepitev zdravja pa je priporočenega še več gibanja. »To je še posebej pomembno za otroke, saj je videti, da je priporočilo o vsaj 60 minut zmerno do visoko intenzivne telesne dejavnosti prenizko. Po drugi strani telesna nedejavnost v vseh življenjskih obdobjih predstavlja dejavnik za razvoj nekaterih kroničnih nenalezljivih bolezni, kot so debelost, diabetes tipa 2 in različne oblike srčno-žilnih obolenj, sedeč življenjski slog pa lahko vodi v prezgodnjo smrt.«