Zdravje

Imate slab imunski sistem – to bo zagotovo pomagalo

Oglasno sporočilo
1. 4. 2018, 00.00
Posodobljeno: 10. 5. 2018, 13.45
Deli članek:

Vaš imunski sistem se lahko slabša ali izboljšuje, velikokrat pa je njegovo stanje odvisno od vas. Zato ukrepajte, ko še lahko ...

Imunski sistem je organski sistem, sestavljen iz specializiranih celic, organov in procesov, ki nadzorujejo organizem in ga varujejo pred patogeni. Ključna značilnost imunskega sistema je sposobnost razločevanja med telesu lastnimi in tujimi molekulami, ki so izražene na površini celic ali plavajo v medceličnini, pri čemer v normalnih okoliščinah sprožijo imunski odziv samo tuje. 

Dober imunski sistem uniči od 500 do 10.000 potencialno rakavih celic vsak dan.

Imunski sistem ima sposobno, da patogene prepozna in onesposobi z različnimi obrambnimi mehanizmi. Vseeno pa lahko pride do različnih okvar v delovanju. O imunski oslabljenosti govorimo, ko je aktivnost imunskega sistema zmanjšana, kar vodi v ponavljajoče se in življenju nevarne okužbe. Do vidne spremembe lahko pride že z manjšimi vnetji, imunski sistem pa se lahko popolnoma "sesuje" ob pojavu avtoimunskih boleznih in rakavih spremembah. Na imunski sistem pa lahko vplivajo tudi stres, prehrana, okolje in drugi dejavniki življenjskega sloga. 

Z nekaterimi spremembami lahko na vsakodnevni ravni poskrbite za izboljšanje tega pomembnega elementa v vašem telesu. Obstaja na stotine preprostih in praktičnih načinov za povečanje vaše naravne obrambe pred prehladi, boleznimi in okužbami. Vsi ti načini pa so zbrani v knjigi Okrepimo imunski sistem. Vse od antioksidantov do zdravilnih rastlin, od pomena spanca do moči meditacije ...

Kako vzdrževati krepko telo in um za boj proti boleznim? Preberite, kako lahko dvignete nivo energije s tem, da preplešete celo noč; kako oblikujete postavo med sedenjem v avtu v prometnem zastoju; kako spite bolje s tem, da greste pogosteje na sveži zrak in kako izgubite prekomerno težo s skodelico zelenega čaja! Odgovore in nasvete najdete v knjigi Okrepimo imunski sistem, ki vam bo na dnevni bazi pomagala do bolj kvalitetnega in zdravega življenja. 

Mladinska knjiga

Kateri organski sistemi skrbijo za našo imunost, če mi ustrezno poskrbimo zanje?

• zdrava prehrana z zaščitnimi živili;
• rastline za spodbujanje imunosti;
• gibanje za dobro počutje;
• krepčilni spanec;
• sproščanje in notranje ravnovesje;
• zdravo bivalno okolje in izogibanje alergenom.