VEČNA VOJNA

Naravna pomoč pred nadležnimi piki komarjev

Zoran Franc / Novice Svet24
6. 5. 2018, 16.14
Posodobljeno: 6. 5. 2018, 16.16
Deli članek:

Čas visokih temperatur, kratkih majic in hlač je tudi čas nadležnih letečih krvosesov. Že veste, kako jih boste odgnali?

Profimedia
Nekateri ljudje zaradi kombinacije vonjav, ki jih izločajo, odbijajo komarje od sebe.

Pike komarjev lahko preprečimo na različne načine. Najpreprostejši je zagotovo nakup komercialnega razpršila, a ti v večini vsebujejo nevarno kemikalijo, imenovano DEET, ki povzroča številne zdravstvene nevšečnosti (težave s kožo, alergijske reakcije, motnje živčnega sistema).

NARAVNI REPELENTI

Namesto komercialnih razpršil zato raje posezite po naravnih pripravkih. Obstaja veliko naravnih snovi, ki oddajajo komarjem in drugim insektom neprijeten vonj, zaradi katerega vas bodo pustili pri miru. Tak vonj imata denimo eterični olji limoninega evkaliptusa in citronele (izvleček limonske trave). Učinkovite pa so tudi snovi, ki jih lahko pripravite iz olupkov citrusov, torej limone, pomaranče, mandarine, grenivke. Hitra pomoč bodo tako olupki, ki jih boste nasuli v izparilnik in prelili z nekaj vode. Aromatična para se bo širila po prostoru, komarji pa bodo bežali iz njega. Pred komarji vas bo obvaroval tudi vonj oreha. Orehove liste zmečkajte med prsti in se s sokom nežno namažite po koži. Komarji nad vašim novim »parfumom« zagotovo ne bodo navdušeni.

Komarji pri iskanju krvi zaznavajo predvsem ogljikov dioksid, zato jih bodo bolj pritegnili fizično večji ljudje. Privlači pa jih tudi vonj po znoju.

ČUDOVIT OKRAS IN VARNOST

Za pripravo domačega odganjalca komarjev potrebujete: 4 kozarce, eterično olje limoninega evkaliptusa ali evkaliptusa, eterično olje citronele, 1 limono, 1 limeto, 4 vejice rožmarina, plavajoče svečke. Kozarce do polovice napolnite z vodo, dodajte na rezine narezano limono in limeto ter vejice rožmarina. Nato v kozarce dodajte še eterično olje, a jih ne mešajte med seboj. Vsak kozarec naj ima svoje eterično olje. Nato namestite svečko. S prižigom boste aktivirali naravni repelent, ob tem pa prijetno osvetlili prostor in pričarali pravo poletno vzdušje, ki vas bo obvarovalo pred nadležnimi piki komarjev.