DOMAČA ZDRAVILA

Odpravite kašelj in poživite svoje telo

Zoran Franc / Novice Svet24
5. 5. 2018, 16.21
Deli članek:

Če se nameravate za vikend odpraviti v gozd, ne pozabite s seboj vzeti tudi manjše košare, saj lahko v tem času naberete številne užitne in zdravilne spremljevalce pomladi.

Profimedia
Smrekove vršičke lahko tudi zamrznete ali posušite in jih prihranite za zimski čas, ko so velike količine vitamina C še posebej pomembne.

Prve gobe so že pokukale na plan, čemaž smo že nabirali, tudi smreke so že pognale poganjke. Zato nikar ne čakajte, temveč se čim prej lotite nabiranja teh vsestransko uporabnih mladih mehkih iglic. Navadno nabiramo smrekove vršičke za pripravo sirupa proti kašlju, a to še zdaleč ni vse. 

Že več stoletij se v ljudskem zdravilstvu smrekovi vršički uporabljajo predvsem za lajšanje težav s kašljem in vnetim grlom, zaradi visoke vsebnosti klorofila pa lahko pomagajo tudi pri hitrejšem celjenju kože in pri prenosu kisika do celic. 

POLNI VITAMINOV IN ANTIOKSIDANTOV

Smrekovi vršički vsebujejo veliko vitamina C, pa tudi zelo močne antioksidante, ki skrbijo za krepitev našega imunskega sistema. Ne manjkata pa niti kalij in magnezij. Tako boste s sirupom predvsem v zimskih mesecih, ko boste zdravili kašelj, krepili tudi dihalne poti, poskrbeli za lepši videz kože in celo uravnali krvni sladkor ter razstrupili telo.

KREPČILNA KOPEL

Smrekovi vršički so idealni tudi za pripravo kopeli. Za kopel, ki bo okrepila vaša dihala, zdravila kožo (priporoča se tudi pri bolnikih, ki trpijo za dermatitisom, luskavico in drugimi kožnimi boleznimi) in razstrupila telo, boste potrebovali tri pesti smrekovih vršičkov, ki jih stresete v toplo kopel. V njej se namakajte vsaj pol ure. Postopek je dobro čim pogosteje ponavljati.

ZNAMENITI SIRUP

Recept se prenaša iz roda v rod. Nabrane smrekove vršičke zlagamo v steklene kozarce, izmenično z rjavim ali belim sladkorjem, tako da nastanejo plasti. Vršičkov pred uporabo ne operemo, saj bi tako iz njih izprali cvetni prah. Preverimo le, da so čisti in zdravi. Ko je kozarec do vrha poln, ga zaprite in postavite na sonce za 40 dni. Mešanico vmes večkrat pretresite, nato pa precedite in shranite v temnem prostoru. Sirup lahko pijete po žličkah ali pa ga vmešate v čaj, ki naj ne bo prevroč.