Sevanje

Zavarujte kožo pred digitalnim staranjem

R.T. / Revija Bodi zdrava
6. 5. 2018, 08.17
Deli članek:

Modra svetloba, ki seva iz pametnih telefonov, tabličnih in drugih računalnikov, načenja kožo in jo guba, škodi očem ter nagaja spalnemu ritmu. Zato smo zbrali nekaj namigov, kako in s čim se lahko zavarujete pred digitalnim staranjem.

Arhiv Bodi zdrava
Modra svetloba oslabi zaščitno plast kože, zaradi česar je ta bolj razdražena in nagnjena k pordelosti.

Strokovnjaki že govorijo o notranjem smogu in ekranskem obrazu, kajti modra svetloba prodira globoko v kožo in domnevajo, da povzroča oksidativni stres, podobno kot UVA-sevanje. Modra svetloba je sicer del povsem vsakdanje svetlobe, označujejo jo kot svetlobo HEV (High Energy Visible Light) in predstavlja 50 odstotkov svetlobe sončnega spektra. Preostala polovica se deli na nevidne žarke UVA in UVB (skupaj pet odstotkov) ter infrardeče žarke (45 odstotkov).

Ena najboljših zaščit pred modro svetlobo je tudi čokolada oziroma peptidi iz semen jedilnega kakava, vrste criollo porcelana, ki raste v Peruju. Študije kažejo, da ti peptidi sproščajo opsine v koži.

MINUSI

Takoj ko je izpostavljenosti preveč, se vam to maščuje: žarki UVA denimo povzročajo prezgodnje staranje kože in trdovratne pigmentne madeže; modra svetloba, ki v kožo prodira še globlje, pa pri tem tvori proste radikale. Ti uničujejo vlakna vezivnega tkiva (kolagen, elastin), zaradi česar nastajajo gube, koža pa izgubi tudi elastičnost na predelu brade in lic. Poleg tega modra svetloba oslabi zaščitno plast kože, zaradi česar je ta bolj razdražena in nagnjena k pordelosti.

ZAŠČITA

Do določene mere se koža sama ščiti pred modro svetlobo, in sicer z opsini (vrsta proteinov), ki so občutljivi za svetlobo določenih dolžin. Nahajajo se v celicah očesne mrežnice, izločajo pa se tudi iz povrhnjice. Koža torej modro svetlobo lahko »vidi« in prepozna. Ker pa ste ji po navadi izpostavljeni dolgo časa, saj za računalniki sedite ure in ure, opsini sčasoma oslabijo, prosti radikali se začnejo razmnoževati in oksidativni stres začne v kožnih celicah s svojim najljubšim opravkom: pospešenim staranjem.

HITRA POMOČ

Obstajajo programi, ki modro svetlobo ublažijo. Pri Windows 10 vključite možnost nočni modus, pri starejših operacijskih sistemih Windows pa program LightBulb. Kdor dela z računalnikom znamke Mac, lahko naloži brezplačen program f.lux. Mobilni telefoni z Androidom bodo gubam bolj prijazni, če boste nanje naložili aplikacijo Twilight ali Night Screen, na iphone pa nočni modus Night Shift z vgrajenim filtrom za modro svetlobo. Ne nazadnje pri zaščiti kože pomaga tudi pravilna prehrana. Uravnotežen jedilnik z veliko antioksidanti krepi imunski sistem in preganja proste radikale, ki nastajajo zaradi svetlobe HEV. In katera živila so najboljša? Če stavite na paradižnik, brokoli, zelje, avokado, borovnice, citruse, oreščke in proso, bo vaša koža še dolgo mladostna!