Staknil sepso

Pozor: Grizenje nohtov lahko vodi v smrt

V. M.
6. 5. 2018, 09.00
Posodobljeno: 6. 5. 2018, 12.25
Deli članek:

Grizete nohte? Ta grda razvada vas lahko stane življenja, svari Luke Hanoman, ki je utrpel smrtno nevarno okužbo.

Profimedia
Med zdravljenjem sepse je potrebno vzdrževati osnovne telesne funkcije in z antibiotiki uničiti bakterije.

Grizenje nohtov in obnohtne kožice ni tako nedolžna razvada, kot se zdi na prvi pogled. Poleg neurejenega videza, lahko namreč izzovete smrtno nevarno infekcijo. Slednje se je pripetilo 28-letnemu Britancu, ki si je nič hudega sluteč odgriznil obnohtno kožico, nato pa staknil sepso.

Luke Hanoman je presrečen, da je zahvaljujoč hitri zdravniški oskrbi ostal živ. Da bi prihranil nevarno izkušnjo vsem tistim, ki si grizejo nohte, se je odločil, da bo svojo zgodbo delil z javnostjo. Osveščanje se mu zdi zlasti pomembno na področju prepoznavanja simptomov sepse, za katere pravi, da so ljudem mnogo premalo poznani.

Menil je, da ima gripo

''Že od nekdaj si grizem nohte. V večji meri zaradi nervoze. In tako sem nekega dne odgriznil kožico. Malo me je zabolelo, a se temu nisem kaj preveč posvečal.'' Kot pojasnjuje, se je pričel počutiti slabo že kmalu potem, ko je odgriznil kožo ob nohtu. Zaznal je simptome, ki so spominjali na gripo, a je nadaljeval z delom. ''Vsak dan sem se počutil slabše. Znojil sem se, pojavila se je mrzlica, na koncu pa še povišana temperatura. Konec tedna sem nameraval preležati v upanju, da se bo stanje umirilo,'' je pojasnil za New York Post.

Profimedia
Ranice, ki nastanejo ob grizenju nohtov lahko izzovejo nevarno okužbo.

Za las ušel smrti

A za njegove težave ni bila kriva gripa. Izkazalo se je, da je zaradi male rane staknil sepso. ''Vse se je zgodilo tako hitro! Bilo je noro! Zelo sem se prestrašil. 24 ur na dan sem bil pod budnim nadzorom medicinskega osebja. Povedali so mi, da sem lahko srečen, ker sem ostal živ, saj se je okužba že nevarno približala septičnemu šoku. Pred tem o sepsi nisem vedel skoraj nič. Glede na simptome sem bil prepričan, da gre zgolj za virus, najbrž bi si to mislili tudi drugi ljudje, zato se mi zdi zelo pomembno, da se ljudi osvešča o tej nevarni infekciji,'' pravi oče dveh otrok, ki si prizadeva, da bi javnost poznala simptome smrtno nevarne okužbe.

Prepoznajte simptome sepse

Simptomi se običajno razvijejo zelo hitro. Pojavi se lahko povišana telesna temperatura, mrzlica, glavobol, bolečine v mišicah, slabost, bruhanje, driska in oslabelost. V kolikor bolnik ne prejme zdravniške oskrbe, lahko pride do poškodbe različnih organov in tkiv. Stanje se lahko stopnjuje v smrtno nevaren septični šok, ki ga prepoznamo po naslednjih simptomih: motnje zavesti, nizek krvni tlak, pospešen utrip in dihanje, hladne in blede okončine, kožne spremembe, razdražljivost in nemir.