Ker se bliža poletje, ko bo oglasov za te izdelke še več, je Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) pod drobnogled postavila 11 krem proti celulitu, ob bok pa jim je postavila povsem običajno mleko za telo.

Kako so se odrezale kreme?  

Čudežev ni bilo. Učinek testiranih krem proti celulitu je bil minimalen. Evropska zakonodaja določa, da med kozmetične izdelke spadajo substance in mešanice, ki so namenjene uporabi na površini telesa (povrhnjica, lasje, nohti, ustnice) in v ustih z namenom čiščenja, dišavljenja in zaščite.

»Interpretacije, ali kozmetični izdelki, ki obljubljajo zmanjševanje celulita, sploh spadajo med kozmetične izdelke, so različne. Če bi bili izdelki za zmanjševanje celulita res tako učinkoviti, kot obljubljajo proizvajalci (eden od preizkušenih izdelkov obljublja celo tri centimetre manjši obseg stegen po mesecu dni uporabe), jih gotovo ne bi uvrščali med kozmetične izdelke. Ti namreč učinkujejo le na površini kože in z njimi ne moremo doseči tako izrazitih sprememb,« je pojasnila Urša Šmid Božičevič iz Zveze potrošnikov Slovenije in dodala: »Proizvajalci sicer dodajajo kremam proti celulitu različne aktivne učinkovine, ki naj bi pripomogle k zmanjšanju maščobe (na primer kofein), izboljšanju mikrocirkulacije (izvlečki bršljana, kostanja, ginko bilobe, ananasa, papaje …) in strukture kože (vitamina A in C) ter zmanjšanju vpliva prostih radikalov (antioksidanti, kot sta vitamina E in C, izvlečki rdečega grozdja). Toda učinke krem smo izmerili v milimetrih, ne v centimetrih.«

celulit
Dreamstime
Obseg stegen se je nekoliko zmanjšal po uporabi navadnega mleka za telo.

Šteje predvsem učinek masaže

»Body shape«, »Super slimming«, »Manj celulita v 15 dneh«, in »1,9 centimetra ožja stegna po mesecu dni uporabe« obljubljajo izdelki, ki so jih preizkusili na testu. »Naše meritve so pokazale, da lahko učinek na zmanjšanje obsega stegen merimo zgolj v milimetrih. Po uporabi posameznega izdelka se je namreč obseg stegen pri prostovoljkah v povprečju zmanjšal le od 1,2 do tri milimetre. Zanimivo je, da se je obseg stegen nekoliko zmanjšal tudi po uporabi »navadnega« mleka za telo; v povprečju za 1,3 milimetra. To le potrjuje precej razširjeno mnenje, da gre pri uporabi izdelkov za zmanjšanje celulita predvsem za učinek masaže,« je povzela rezultate Božičevičeva. Ali tak, pravzaprav mikroskopski učinek upravičuje precej visoko ceno tovrstnih izdelkov? Presodite sami.