Lasje gor, kilogrami dol

Vam izpadajo lasje? Iz prehrane izločite pšenico

Pe.R. / Novice Svet24
15. 4. 2018, 17.00
Deli članek:

Če boste omejili uživanje kalorij, zlasti tistih iz pšenice, boste v enem tednu izgubili do šest kilogramov, vaši lasje pa bodo vse bolj gosti in bujni.

Dreamstime
Vnetni procesi, ki jih sproža neustrezna prehrana, vnamejo tudi celice na lasišču.

Kilogrami dol, lasje gor, bi lahko rekli ob pogledu na bujne lase nadvse vitkih manekenk. Za goste, močne lase namreč ni treba užiti več kalorij. Ravno nasprotno, kalorije, predvsem tiste, ki prihajajo iz pšenice, je treba omejiti, pa bomo v tednu dni izgubili do šest kilogramov. Dodaten plus pa je, da bodo v pol leta lasje postali tako gosti, da jih bo težko razčesati.

Študija za študijo dokazuje, da po tem, ko z jedilnika izločimo pšenico, brez najmanjšega truda pojemo do 400 kalorij dnevno manj. Kako je to mogoče? Vse, kar je povezano s pšenico, naglo dviguje in potem znižuje raven krvnega sladkorja, še bolj pomembno pa je dejstvo, da jedilnik brez pšenice zmanjšuje izločanje hormonov, ki skladiščijo maščobo, in kronične vnetne procese, ki jih sprošča glavna sestavine pšenice – gluten. Ko se enkrat privadimo na jedilnik brez pšenice, se v maksimalen pogon spravi tudi žleza ščitnica, in kar je najpomembnejše, pospešeno začnejo rasti lasje.

Dreamstime
Jagodičevje vsebuje malo sladkorja, zato je najboljša izbira.

ZAKAJ IMAJO LASJE RADI TAKŠNO DIETO

Izkazalo se je, da vnetni procesi v telesu vnamejo vsako celico, tudi tiste na lasišču. Kdor opaža, da se mu lasje redčijo, bi se moral toliko bolj potruditi, da bi zmanjšal kožna vnetja, to pa lahko storimo s prehrano, ki vnetje zdravi in preprečuje. Takšna je brezpšenična hrana, ki izboljša avtoimunske odzive v telesu, tako da z njeno pomočjo omilimo ali povsem pozdravimo tudi morebitne alergije.

BOLJŠE KOT DODATKI

In kar je za ponovno rast las najpomembnejše, sodobna, gensko večkrat spremenjena pšenica vsebuje tudi fitate, ki blokirajo absorpcijo vitamina B12 in železa do 90 odstotkov, ta hranila pa so ključnega pomena za rast las. Zato je žal tako, da tudi če jemljete prehranske dodatke, ti ob pretežno pšenični hrani ne morejo kaj prida učinkovati. Ali z drugimi besedami, če se odpoveste pšenici, boste morda lasem pomagali bolj, kot če bi jemali dodatke vitamina B in železa. Manekenke vse našteto dobro poznajo ter se kruhu in pecivu na daleč izogibajo, najprej zaradi poklicne potrebe po vitkosti, potem pa tudi zaradi mlajše kože in gostih las, ki kot kaže, niso »rezervirani« le za modele na televiziji.

OSNOVNI NAPOTKI
Kalorij ni treba seštevati. Vse se dogaja povsem spontano. Pravzaprav lahko pojeste veliko kalorij in celo mastno hrano, pa boste vseeno shujšali. Uspeh je zajamčen, če se povsem odpoveste pšeničnemu kruhu, testeninam, sladicam iz moke, kosmičem, izdelkom iz ječmena, kuskusu, bulgurju. Pozabite tudi na suho sadje in ocvrto hrano.