Mineral

Test: vam morda primanjkuje magnezija?

P.R./Novice Svet24
14. 4. 2018, 13.00
Deli članek:

Magnezij je nujno potrebna mineralna snov, ki je telo samo ne more tvoriti.

Dreamstime
Pomanjkanje magnezija je celo eden od pogostih vzrokov za glavobol.

Magnezij lahko prispeva k ohranjanju normalne ravni sladkorja v krvi. Če uživate veliko s sladkorjem bogate hrane, obstaja verjetnost, da ne uživate dovolj bistvenih hranil, tudi magnezija ne.

V celicah kosti, srca in mišic se magnezij pojavlja pogosteje kot drugi minerali. Zaradi njega se aktivira na stotine encimov, in to je edini način, da telo izkorišča hranilne vrednosti živil. Če v telo ne vnesemo dovolj magnezija, to ne more uporabiti maščob, beljakovin in ogljikovih hidratov, ki jih dnevno zaužijemo.

POMANJKANJE

Zaradi pomanjkanja magnezija lahko postanete oslabeli, utrujeni, ne morete spati, vam je slabo, imate nereden ali hiter srčni utrip, vrtoglavico, ste živčni, bruhate, nimate teka ali pa imate lomljive nohte.

Dreamstime
Vas pestijo bolečine v napetih mišicah zatilja in ramen?

ODGOVORITE NA VPRAŠANJA

Se ponoči zbujate zaradi bolečih krčev v mečih? Se vam občasno pojavlja trzanje očesne veke?  Imate napete in boleče mišice, zlasti v predelu zatilja in ramen? Ali pogosteje občutite otopelost oziroma mravljinčenje v rokah in nogah? Ali redno uživate zdravila, ki odvajajo vodo (diuretike), odvajala? Ali redno uživate alkohol? Trpite zaradi pogostih migren? Ste pogosto v stresu?

Že če ste na samo dve vprašanji odgovorili pritrdilno, je to že znak, da vam primanjkuje magnezija.